- Grusom og ondsinnet

Lege Steinar Madsen gir Roald Dahl skylda for at barna hans nesten ble redde for lærere.

HJULPET AV JULES: Jules Verne la et viktig grunnlag for en ung Steinar Madsen, lenge før han ble lege og spesialist i hjertesykdommer og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. I dag er han pensjonist. Foto: Anders Grønneberg
HJULPET AV JULES: Jules Verne la et viktig grunnlag for en ung Steinar Madsen, lenge før han ble lege og spesialist i hjertesykdommer og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. I dag er han pensjonist. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Jeg leste nylig «Hvis det skulle komme et menneske» av danske Thomas Korsgaard, om mennesker som lever i Fattig-Danmark. Det er til dels ganske så trist, men det finnes lyspunkter. Det er enorm forskjell mellom oppveksten min i et trygt akademikerhjem og oppveksten til Tue, bokas hovedperson. Men Tue gir seg ikke. Ei bok som er verd å lese og har paralleller til Fattig-Norge. Nå skal jeg lese en samling av Leo Tolstojs noveller. Skal du lese en skikkelig skremmende novelle, så les «Ivan Iljitsj’ død».

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Som en ihuga leser av Jules Verne som ung, var jeg særlig opptatt av «Den hemmelighetsfulle øya», om en gruppe mennesker som strander på ei øy og ved hjelp av kunnskaper i kjemi, fysikk og ingeniørkunst lager et lite og velfungerende samfunn. Den store helten var Cyrus Smith, ingeniøren som behersket nesten alle sider av naturvitenskapen og bidro til gruppas overlevelse. Det var nok litt av grunnlaget for min seinere livsanskuelse som vitenskapelig basert humanist. Og da mener jeg selvsagt vitenskap i det godes tjeneste.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Det skrives altfor mange bøker om personer som det definitivt ikke burde skrives bøker om. En av mine yndlingsforfattere er Ernest Hemingway. Dessverre for seint, men med hans knappe stil hadde vel min biografi blitt på 20 sider. Jeg har reddet noen liv – det er tilfredsstillelsen i en leges liv – men noen bok trenger jeg ikke.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Jeg har aldri lest en selvhjelpsbok fra perm til perm, utenom bøker som forteller hvordan man lager drager til barnebarna og bruker verktøy på riktig måte. Det finnes seriøse bøker om selvhjelp, men de fleste jeg har bladd i er intetsigende.

Hvilken bok har du smuglest?

- Mine foreldre hadde en ganske moderne boksamling på 50- og 60-tallet, blant annet Gyldendals gule serie. Og i ei hylle sto DH Lawrences «Lady Chatterleys elsker». Den smugleste jeg, men forsto vel ikke all verden.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- En av de verste er frøken Trunchbull fra Roald Dahls «Matilda». En tvers igjennom grusom og ondsinnet overlærerinne som plager barna på alle mulige måter. Våre egne barn ble nesten redde for lærere etter at vi leste boka for dem.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Det var et pinlig spørsmål. Som Sherlock Holmes-fan kunne man vel tenke seg å gjøre et forsøk på å knytte en forbindelse med Irene Adler, kvinnen som overlistet selveste Holmes. Hun må ha vært fascinerende. Men hun var, som alle flotte kvinner, opptatt med en flott mann!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer