BOK: Vi lever farlig her på jorda. Asteroider, pandemier, klimatrusler, jordskjelv og supervulkaner. Av sistnevnte ligger den mest fryktede i Yellowstone Nasjonalpark i USA. Den har hatt tre kjente superutbrudd omtrent hvert 600 000 år. Nå er det 640 000 år siden sist. Et utbrudd betyr i realiteten en total ødeleggelse av USA og Canada – og et klimaskifte som vil ramme hele kloden.

«666»
Krim
«Nei! Også dette som kunne blitt så bra!»
Rene Dommedag altså. Armageddon. Apokalypsen. Og det er nettopp det Tom Egeland leker seg med i sin siste Bjørn Beltø-krim. Tittelen er hentet fra Johannes Åpenbaring, det siste og mest skremmende Skriftet i Det nye testamentet: «Fallende stjerner. Hav av blod. Verden i flammer. Dommedag. Dyrets tall – 666. Pauker og basuner. I hvert fall basuner. Segl og engler og bokruller og avgrunner. Sprekkfull av symbolikk og mystikk og blodige allegorier.»
Det rene sludder for noen, blodig alvor for andre. Men hva om Johannes faktisk beskrev en virkelig hendelse, spør Egeland i denne boka. Egentlig er det Beltø som spør. Han mener Johannes er inspirert av utbruddet på Vesus. Johannes skal nemlig tidvis ha bodd på Ischia en gang på nittitallet etter Kristus. Det var kort etter Vesuvs utbrudd som ødela Pompeii og tre mindre byer.
Skumle amerikanere
Selve plottet åpner med at Beltø blir forfulgt og truet av noen skumle amerikanere. De krever at han skal finne originalmanuset til Johannes Åpenbaring. Om han nekter, vil det skje noe med datteren hans Angelina. Den voksne datteren han første gang møtte i «Sølvmyntene» (2021) har nå fått seg ny kjæreste. Han heter Toby og leser bare Bibelen, mener homofili er synd og at kvinner er underordnet mannen. Han er i tillegg sykelig opptatt av amerikansk basketball, liker country og mener Trump er en visjonær politiker. Jeg trenger kanskje ikke legge til at han ikke gjør Angelina lykkelig.

En lesefest
Det er andre overtydelige skikkelser i denne boka, som i hovedsak er lagt til USA. Mest skummel er den riv ruskende gale adventisten og tv-evangelisten Graystone. Han småprater med en avgrunnens engel Abaddon, og hjelper gjerne Vårherre med å framskynde Dommedag. Det handler også om en mystisk sekt grunnlagt på femtenhundretallet i et spektakulært plott som etter hvert havner i Det hvite hus.
Spekulative monologer
Sekserne kunne trillet, skrev jeg om Methusalem-prosjektet (2022), Egelands forrige Beltø-krim. Også den hadde et spektakulært plott, men nå blir det for detaljrikt, uttenkt og teoretisk. Egeland bruker altfor mye tid på kilder og fakta og Beltøs lange spekulative monologer – på bekostning av en faktisk driv i fortellingen.

Forføres av egne ideer
Akkurat det er enda mer tydelig i denne boka, som nesten er imponerende kjedelig ved tanke på hvor god ideen er, og hvor mye Egeland kunne gjort ut av det. Det svakeste er at det hele er så altfor forutsigbart, og selv ikke avslutningen, som kunne hatt James Bondske dimensjoner, har noe fart på seg.
Dette er en kritikk som har rammet Egeland nesten siden første bok, og man kan lure på hvorfor han ikke klarer å gjøre noe med det. Det kunne blitt så bra!
Kjøp boken
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger