Anmeldelse: «Gutteboka. Din guide til puberteten»

Gull for gutta

Først skrev legeduoen «Jenteboka». Nå får også gutta egen bok - om alt fra våte drømmer, skjeggvekst, identitet og dickpicks.

HURRA: Her får gutta en glitrende guide til puberteten. Imponerende lettbeint om alt som skjer. Illustrasjon: Magnhild Winsnes
HURRA: Her får gutta en glitrende guide til puberteten. Imponerende lettbeint om alt som skjer. Illustrasjon: Magnhild Winsnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl hadde suksess med fagbøkene «Gleden med skjeden» (2017) og «Jenteboka» (2019). Nå er det guttas tur til å få ei bok om identitet, kropp og sex. Og «Gutteboka» er alt man ønsker seg av sakprosa for unge: Smart, morsom, kunnskapsrik og krystallklar – ei skikkelig drømmebok om gutters pubertet.

Boka er imponerende lettbent. Vi får en engasjert gjennomgang av alt som skjer i guttekroppen og -hodet i puberteten, både de store og de små tingene; kvisene som popper fram, svetten som begynner å lukte, kjønnsorganet som forandrer seg, og hvordan skal penis egentlig se ut?

Psykisk helse, grenser og sosial kontroll behandles på klokt og kyndig vis. To kapitler skiller seg ut som ekstremt viktige. Det ene handler om kjønnsidentitet; fysiologien og psykologien. Dette kapittelet vil øke forståelsen, også hos de voksne. Det andre handler om psykisk uhelse. Kapitlet er godt, men refleksjonene rundt mørke tanker kunne vært flere, for, som forfatterne skriver:

«Selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge mennesker. Nesten tre av fire som tar livet sitt, er gutter.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer