Selda Ekiz

- Hadde ikke råd til julegaver

2021 har vært et krevende år, med både fødsel og sykdom, for Selda Ekiz. Nå er hun bokaktuell med en helt ny type bok, og håper på et helt nytt type år i 2022.

TRIVES SOM MOR: Selda Ekiz ser flere fordeler ved å ha blitt mor i en alder av 36. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRIVES SOM MOR: Selda Ekiz ser flere fordeler ved å ha blitt mor i en alder av 36. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg kommer fra en fattig, tyrkisk arbeiderklassefamilie. Vi hadde ikke råd til julegaver, og jeg hadde aldri julekalender da jeg var liten. Jeg synes derfor det er veldig trivelig om jeg kan lage noen morsomme juletradisjoner for andre barn, smiler Selda Ekiz (37).

Ved siden av henne ligger den sju måneder gamle datteren Laleh og sover søtt. Mens 37-åringen gikk gravid med henne, gikk hun også svanger med en helt ny type bok. «Seldas julekalender – 24 mysterier fra naturens verden» er en julekalenderbok med 24 tekster som skjuler seg bak hver sin luke som må lirkes opp, en etter en, hver dag fram til jul.

- Siden boka har lukkede luker får ingen lest den i butikken, så jeg håper ikke kjøperne blir veldig skuffa når de ser hva den handler om, fleiper Ekiz.

HÅPER 2022 BLIR BEDRE: Selda Ekiz har hatt utfordrende år etter at først samboeren og så moren fikk kreft. Nå håper hun at 2022 blir bedre. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HÅPER 2022 BLIR BEDRE: Selda Ekiz har hatt utfordrende år etter at først samboeren og så moren fikk kreft. Nå håper hun at 2022 blir bedre. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Om snørr

Hennes julekalender omhandler nemlig ikke bare førjulshygge og juletradisjoner, men tar for seg eksperimenter og naturvitenskapelige spørsmål hun selv alltid har undret seg over om jula, vinteren og alt som har med den mørke årstida å gjøre.

- Jeg håper folk synes det er morsomt å lese om litt ekle og rare ting – som hvor alt snørret vårt kommer fra. Kalenderen gir kanskje ikke kjempegod julestemning, men kanskje foreldre og barn kan sitte sammen og å lære noe, sier hun.

Den profilerte TV-profilen er utdannet fysiker og er kanskje mest kjent for vitenskapsformidling i så forskjellige formater som eksperimentboka «Barn Ingen Adgang» og ungdomsprogrammet «Newton» og NRK-podkastene «Smartere på 10 minutter» og «Burde vært pensum». Hun er også kjent for å lede større NRK-programmer som «Anno», «Klassequizen» og «Alle mot 1», og i 2020 debuterte hun som skuespiller i NRKs- dramaserie «Norsk-ish».

37-åringen gjør i tillegg jevnlige, eksplosive vitenskapsshow og har blant annet fått Mensaprisen for å inspirere barn til å la nysgjerrighet, vitenskap og forskning være en del av hverdagen.

BLE MAMMA: Selda Ekiz og samboeren Alf ble foreldre foreldre i april og har kjøpt nytt hus sammen. Foto: Privat
BLE MAMMA: Selda Ekiz og samboeren Alf ble foreldre foreldre i april og har kjøpt nytt hus sammen. Foto: Privat Vis mer

Færre gaver

Selv har hun kanskje vært ekstra nysgjerrig på høytida vi nå er på vei inn i, siden hun aldri feiret særlig som barn - ikke bare fordi hun kommer fra en muslimsk familie, men mest fordi de ikke hadde råd.

- Vi hadde juletre og julestjerne i vinduet, så utad så det litt norsk ut. Vi var sammen og spiste en bedre middag på julaften, men jeg var nesten voksen før jeg forsto hvordan norske familier egentlig feirer jul, sier Ekiz og forteller om et overraskende første møte med et juletre nesten dekket av gaver til barna og voksne som hadde tatt vel mange klunker med akevitt.

- Er det sånn de feirer jul? Vi har gått glipp av noen gaver hos oss, tenkte jeg. Om vi fikk gaver, var det at vi pakket inn leker vi allerede hadde. Men jeg har ikke savnet gavene, sier Ekiz.

37-åringen vil derfor inspirere både sin egen datter, og andre barn, til en mer miljøvennlig førjulstid uten pakker hver adventsdag. Hun ønsker heller ikke at datteren skal bli overlesset av julegaver når hun blir eldre.

- Jeg skjønner at tanter og onkler kanskje vil gi henne noe, men jeg ønsker ikke noen gavebonanza. Hun har ikke behov for 18 000 leker, eller så mange klesplagg som mulig. Folk som vil kjøpe henne noe, får heller kjøpe gave til meg, smiler Ekiz.

MANGE KONTRASTER: Selda Ekiz forteller at 2021 har vært et år med stor lykke over og ha blitt mor, men også mange tunge stunder på grunn av morens og samboerens sykdom - i tillegg til covid da. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MANGE KONTRASTER: Selda Ekiz forteller at 2021 har vært et år med stor lykke over og ha blitt mor, men også mange tunge stunder på grunn av morens og samboerens sykdom - i tillegg til covid da. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Et tungt år

Smilet og latteren ligger hele tiden på lur, men tungsinnet er heller ikke så langt unna når Selda Ekiz forteller om sin egen førjulstid. 2021 har vært et ekstra krevende år for henne og familien.

Først gikk samboeren, Alf Martin Kollen Evensen, gjennom en lang prosess som til slutt viste at han hadde kreft, og han måtte opereres da Ekiz var midtveis i svangerskapet. Deretter ble moren kreftsyk.

- Det har vært et langt år, med mange kontraster. Alf er heldigvis kreftfri nå. Mamma er ikke så frisk, men vi håper på det beste, sier 37-åringen før hun ser tankefullt ut av vinduet.

Familien Ekiz har vært åpne om morens uhelbredelige kreft og at de startet en spleis for å ha råd til en alternativ behandling for henne i USA. Nå er imidlertid moren blitt så syk at hun ikke makter turen over Atlanteren.

- Det er trist og vondt, men det er sånn livet er. Jeg er en veldig positivt anlagt person, og man kan ikke sutte på sorgens drops, som det sies. Det er ikke så sunt i lengden, sier Ekiz som derfor har forsøkt å gjøre så mye hyggelig hun kan, de gangene hun kan.

- Ja, jeg har laget julebok, jobbet litt, danset med babyen og kost meg så ofte som mulig. Og jeg er så glad for at vi har Laleh. Det er ingen ting som løfter stemningen som en liten baby, sier hun smilende til den sovende bylten ved siden av seg.

FLYTTER: Selda Ekiz og familien flytter fra Grünerløkka i Oslo rett før jul. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FLYTTER: Selda Ekiz og familien flytter fra Grünerløkka i Oslo rett før jul. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Flytter ut av sentrum

Akkurat nå er familien også opptatt med å pakke for å flytte fra Grünerløkka og opp til et hus rett utenfor Ring 3 i Oslo.

- 2020 og hele 2021 har vært en skikkelig berg-og-dal-bane. Nå krysser vi fingrene for at 2022 blir litt hyggeligere. Og det blir godt å komme seg til et sted der man ikke trenger å bære en baby opp fem etasjer uten heis, sier Ekiz.

Hun ser fram til å skape et nytt liv og nye tradisjoner med lille Laleh i det nye huset. Først julefeiring, og så introduserer den nybakte mora kanskje feiring av litt alternative datoer etter hvert.

- Ja, kanskje vi skal begynne å feire Einstein sin bursdag? Jeg må prøve å gjøre henne så nerdete og glad i naturvitenskap som mulig, uten at hun ble altfor rart, sier fysikeren som selv feirer så mye og ofte hun kan.

- Jeg er ateist selv, men elsker tradisjoner, og feirer id, jul og egentlig alle høytider. Det er viktig å alliere seg med folk fra alle tradisjoner, så kan man feire alle høytidene hvert år. Man lever bare en gang, og må utnytte alle muligheter!

Karrierebrems

Ekiz som flere ganger har uttalt at hun ønsker barn, trives i mammarollen, på tross av lite søvn og nye utfordringer i kø. Hun er imidlertid fornøyd med å ha stiftet familie først som 36-åring.

- Før tenkte jeg at barn var litt karrierebrems, og det var så masse jeg ville. Jeg var så sulten på å jobbe, og måtte finne ut av hva som skulle bli min vei. Men så ble det nok av meg, meg, meg, og jeg fant ut at jeg ville lage en miniversjon av meg selv. Men så lagde jeg en miniversjon av Alf, ler hun og nikker mot den blåøyde og lysluggede datteren.

Karrieren ble heller ikke særlig bremset av at hun fikk barn.

På nyåret skal hun i gang med andre sesong av dramaserien «Norsk-ish», og så er det tilbake på NRK-skjermen i «Alle mot 1» og «Klassequizen».

37-åringen mener utfordringene de siste åra har inspirert henne til å tørre å gjøre mer av det hun egentlig har lyst til.

- Man lærer noe av å oppleve alvorlig sjukdom i nær familie. Det setter ting i perspektiv. Alle skal dø en dag, men vi tenker aldri på det. Jeg blir inspirert til å gjøre det jeg har lyst til, og ikke bare det jeg burde gjøre. Det er ikke de burde-tingene man husker seinere. Få tenker «å så bra at jeg rydda i boden» om man plutselig blir syk.

Vil du lese mer om bøker? Gå inn på Dagbladetbok.no, abonner på vårt nyhetsbrev eller bli med i diskusjonsgruppa Dagbladet bokklubb på Facebook.

BOKAKTUELL: Selda Ekiz klar med "Seldas julekalender". Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BOKAKTUELL: Selda Ekiz klar med "Seldas julekalender". Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer