Annie Ernaux

- Han var 30 år yngre

Den siste boka til Annie Ernaux (81) handler om å være i et forhold med en tretti år yngre mann. For den prisbelønte franske forfatteren er begjær en sterk drivkraft.

INTENS: Hun er en av Frankrikes viktigste nålevende forfattere. Annie Ernaux har besøkt Norge, og er ute med ei ny bok. Om et intenst forhold til en ung mann. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INTENS: Hun er en av Frankrikes viktigste nålevende forfattere. Annie Ernaux har besøkt Norge, og er ute med ei ny bok. Om et intenst forhold til en ung mann. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er mer og mer overbevist om at nettopp begjær er en av de sterkeste drivkreftene i selve livet, sier Annie Ernaux.

81-åringen har blekgrønn genser og langt hår. Hun er kanskje fransk litteraturs grande dame, men i virkeligheten er hun ganske så petite. Nå er hun i Oslo for å snakke om «Den unge mannen», boka om forholdet hun i sin tid hadde til en mann som var tretti år yngre.

- Jeg opplevde allerede svært tidlig at det var en sammenheng mellom begjær og det å skrive. For meg er de to tingene tett sammenvevd. For eksempel, da jeg var ung og begynte å skrive, ønsket jeg ikke å ha forhold til gutter mens jeg skrev. Jeg ville at alt mitt begjær skulle være rettet mot selve skrivingen, forteller hun.

Dramatiske konsekvenser

Begjæret er en bølgende tråd gjennom forfatterskapet til Ernaux. Gjennom over tjue bøker, de fleste av dem selvbiografiske, har hun beskrevet kvinnelig kåtskap. Det er ungdommelig onani i «Årene». Altoppslukende voksenlidenskap til en gift mann i «En lidenskap». I «Sommeren 1958» får hennes første seksuelle opplevelse katastrofale følger. I «Hendelsen» fører begjæret henne inn i ‘uløkka’ og mot en livsfarlig, illegal abort. «Kåtheten min hadde innhentet meg», skriver hun. I det litterære universet til Annie Ernaux kan sex ha dramatiske konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer