Jon Gangdal i Leselyst:

­ - Har bare én drivkraft

Fjellklatrer og forfatter Jon Gangdal (69) ga opp å gjøre seg selv til hovedperson i boka om han selv.

VERDIKAMP: Ei bok om kampen mellom det uselviske og åndelige mot det egoistiske og materialistiske, gjorde i sin tid uutslettelig inntrykk på bokaktuelle Jon Gangdal. Foto: Lars Eivind Bones
VERDIKAMP: Ei bok om kampen mellom det uselviske og åndelige mot det egoistiske og materialistiske, gjorde i sin tid uutslettelig inntrykk på bokaktuelle Jon Gangdal. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

­ - Jeg leser som oftest flere bøker samtidig. Mest dagsaktuell er Helge Simonnes' «Putins hellige krig» som gir et godt og grundig innblikk i hvorfor den russisk-ortodokse kirke støtter Putin og krigen i Ukraina. Den kristne imperialismen lever visst fortsatt, den også. Den andre boka er Aasmund Brynildsens «Til forsvar for mennesket - essays i utvalg» som jeg var med på å redigere for noen år siden, men som jeg aldri blir ferdig med. I ei tid hvor mer og mer fragmenteres og relativiseres - noen har til og med funnet opp det snodige og selvmotsigende begrepet «min sannhet» - er det godt å lese en stor tenker som hadde et helhetlig perspektiv på tilværelsen.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Romanen «Sne i Sorg» av Henri Troyat som utvendig sett handler om sauebonden og den tidligere fjellføreren Isaïe og broren hans som drar opp i fjellet der et fly har styrtet. Etter hvert blir det en kamp på liv og død om livets etiske og moralske ytterpunkter: det uselviske og åndelige mot det egoistiske og materialistiske.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Jeg prøvde å skrive den selv for å oppsummere alle åra da jeg bakset rundt på høye fjell i Himalaya, men fikk det ikke til før jeg gjorde Sherpafolket til bokas hovedperson. Utover det jeg måtte ta med av egne handlinger og opplevelser for å sette vår kultur i relieff til sherpaens liv og virke, er det neppe noe av interesse igjen til andre forfattere.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «Veivalg» av min gode og dessverre altfor tidlig døde venn, organisasjonspsykolog Jan Christophersen. I motsetning til mange andre selvhjelpsbøker synliggjør den på en enkel måte at veien til et godt liv er ingen quick fix siden alt vi velger og gjør - og ikke gjør - får konsekvenser utover det vi selv forstår der og da.

Hvilken bok har du smuglest?

- «Saken om Uten en tråd» som sto i bokhylla til faren min. Den gjenga noen av de erotiske scenene fra Jens Bjørneboes forbudte bok fra 1966. Faren min var bokhandler på den tida og hadde fått boka om saken som «Personalets leseeksemplar». Kan hende passet han likevel til beskrivelsen: «Får de ikke boken, kjøper de saken.»

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- August i Knut Hamsuns trilogi. Med Hamsuns forføreriske litterære ferdigheter framstår han som en mann med beundringsverdig pågangsmot og dyktighet, men i virkeligheten har han bare én drivkraft: Penger og materielle verdier.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Barbara! Den flotte færøyske prestefruen i romanen med samme navn av Jørgen-Frantz Jacobsen. Men jeg tror jeg ville foretrukket en one night stand framfor det varige forholdet som den tredje presten hennes, Poul Aggersöe, drives inn i (de to foregående døde). Det er mange år siden jeg leste boka, men jeg husker ennå en dirrende beskrivelse av forholdet deres: «De var begge redde for hennes hjerte».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer