Marianne Behn: «Min Ari»

Hardt ut mot Ari Behns venner

Marianne Behn uttrykker i boka «Min Ari» at hun ikke er fornøyd med flere av historiene som har kommet om sønnen etter hans død.

KRITISK: I sin nye bok «Min Ari» kritiserer Marianne Behn nå flere for det hun opplever som utleveringer om sønnen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
KRITISK: I sin nye bok «Min Ari» kritiserer Marianne Behn nå flere for det hun opplever som utleveringer om sønnen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Flere bøker om Ari Behn har kommet I etterkant av hans bortgang i desember 2019. Blant annet ga Per Heimly ut boka «Blodsbror» tidligere i år, om vennskapet og hendelser de to opplevde gjennom vennskapet.

Forfatter Vidar Kvalshaug ga ut boka «Ari. Bohemen og bøkene» om Behns forfatterskap i 2020. Boka skapte mye debatt da den kom ut. Frode Saugestad gikk hardt ut mot Kvalshaug i VG, og mente Kvalshaug ikke var Ari Behns venn.

Kvalshaug svarte med en kronikk i, samme avis, der han skrev at Behn var med forskjellige folk til forskjellige tider og perioder i sitt liv. Han mente også at de burde stå sammen for å formidle Behns forfatterskap, i stedet for å krangle om hvem som kjente Behn best.

Kritiserer vennene

Ari Behns mor, Marianne Behn, kritiserer nå det hun opplever som utleveringer av fortrolige opplevelser. Det gjør hun i sluttordet i boka «Min Ari», som ble utgitt tirsdag.

«Det er vanskelig for meg å kalle personer som utleverer hendelser og opplevelser som er delt i fortrolighet og under gjensidig lojalitet, for venner. Det handler om respekt for personens integritet når stem­men ikke lenger er hørbar», skriver Marianne Behn, i boka.

Hun skriver i boka at hun tidvis har vært opprørt over alle som hun mener har ønsket seg en flik av sønnen etter hans død. Hun reagerer også på de hun opplever som «forstå-seg-på-ere» og synsere som har uttalt seg om hvordan sønnen skal ha hatt det den siste tida.

- Flere har ment å være hans aller nærmeste. Noen har ment at de var utvalgt til å skrive om ham. Eller lage film, tv-serier og så videre, skriver Behn.

Marianne Behn navngir ikke konkrete personer i boka, og det er derfor uklart hvem hun sikter til.

Dagbladet har vært i kontakt med Marianne Behn, og hun skriver følgende i en sms:

- Refererer til boka slik det står. Her er det snakk om flere personer, og ønsker ikke å kommentere ytterligere, skriver Behn.

Til VG utdyper hun i et intervju mandag:

- Jeg følte at det var så mye som har vært virvlet opp etter Aris død, og så mye som ikke stemte. Derfor ville jeg skrive boka. Sette det jeg kan på plass.

- Full forståelse

Per Heimly har fått framlagt utdraget fra boka til Marianne Behn.

Heimly sier «Blodsbror» var et bestillingsverk av Ari Behn. Ifølge Heimly ba Behn ham skrive boka om livet hans, der både det gode og det onde skulle med.

- I utgangspunktet ville jeg ikke skrive denne boka, men på grunn av min venns siste ønske valgte jeg å gjøre så godt jeg kunne. Jeg ville skrive en ærlig og utleverende bok i tråd med et av Aris siste ønsker. Ingen var mer kompromissløs og ærlig enn Ari selv, sier Heimly til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg har full forståelse for at min bok, «Blodsbror», kan være hard lesning for familien til Ari, men også min egen familie. I kunsten finnes det ingen middelmådighet. Det er slik jeg har levd livet mitt siden jeg fikk min kunstneriske oppvåkning som 19 åring.

- Jeg har dessverre ikke kunnet ta hensyn til Aris mor eller min egen mor, for den sakens skyld, da jeg skrev denne boken. En bestevenns historie og en mors historie vil aldri være den samme, sier Heimly.

Dagbladet har vært i kontakt med Vidar Kvalshaug, og framlagt utdrag fra boka for ham. Kvalshaug ønsker ikke å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer