Hardt ut mot bokbransjen: - Et ekkokammer

En ny tjeneste skal gjøre det lettere for forfattere å gi ut bøker uten forlag. Initiativtaker mener det trengs et maktskifte i norsk bokbransje.

FRI FRA FORLAG: Arne-Morten Willumsen, CEO i nettbokhandelen Bookis og hans makker Lasse Brurok vil at forfattere skal begynne å gi ut bøker uten forlag. Foto: Bookis
FRI FRA FORLAG: Arne-Morten Willumsen, CEO i nettbokhandelen Bookis og hans makker Lasse Brurok vil at forfattere skal begynne å gi ut bøker uten forlag. Foto: Bookis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 6. januar ga Øystein «Pølsa» Pettersen ut boka «Helt konge». Boka forhåndssolgte 5000 eksemplarer, til tross for at Pettersen ga den ut på egen hånd - uten et forlag i ryggen.

- Jeg er ekstra stolt av at jeg har skrevet den selv, og har klart å gi den ut på eget forlag. Jeg hadde masse tilbud, og det var ikke noe galt med dem, men jeg ville vise at det er mulig å gjøre det selv. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å gjøre det samme, sa Pettersen til Dagbladet rett før jul.

«Pølsa» får hjelp av nettbokhandelen Bookis til å gi ut boka. I tillegg til ordinær bokhandelvirksomhet kan man både kjøpe og selge brukte bøker hos Bookis. Nå lanserer selskapet konseptet «forfatterbutikk», som skal gjøre det lettere for forfattere å gi ut bøkene sine selv.

Arne-Morten Willumsen, administrerende direktør i nettbokhandelen, mener toget er gått for forlagenes dominerende rolle i bokbransjen.

- Det tilhører fortida. Forlagene bør fungere som en tjenesteyter, ikke en premissleverandør, sier Willumsen til Dagbladet.

- Gir bort rettighetene

Ifølge Willumsen skal «forfatterbutikk» inneholde ulike tjenester hvor man får hjelp til alle stegene i prosessen med å utvikle ei bok, alt fra redaktørtjenester, markedsundersøkelser og trykking. En forfatter som har ei ferdig trykket bok, vil få hjelp til å selge den via Bookis' nettsider, og via bokhandlere, med bruk av selskapets betalingssystemer og distribusjonsløsninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer