Anmeldelse: Anne Holt, «Det ellevte manus»

Harselerer med dem

Anne Holt harselerer over pandemipanikk og griske forlagshus, og lar Hanne Wilhelmsen være så sær at det nærmer seg karikaturen.

KRASS: I sin nye krim skriver Anne Holt om en pandemi så lammende at selv drap forsvinner fra avisoverskriftene. Foto: John Terje PedersenFoto: John Terje Pedersen
KRASS: I sin nye krim skriver Anne Holt om en pandemi så lammende at selv drap forsvinner fra avisoverskriftene. Foto: John Terje PedersenFoto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er 13. mars 2020. Hele Norge stenger ned, til alles bestyrtelse. Det vil si. Det er ett menneske som fryder seg. Hun har ikke vært ute av leiligheten sin på over fire år, men endelig er gatene tomme og trygge. Klokka tre om natta ruller hun ned mot Solli plass i rullestolen sin, og nyter den stille Oslo-natta.

Kvinnen er den nå seksti år gamle Hanne Wilhelmsen, Anne Holts eksentriske krimheltinne siden gjennombruddet «Blind gudinne» i 1993. Hun ble skutt i ryggen og havnet i rullestol i «Sannheten bortenfor» (2003). Etter det har hun gått i et indre eksil i sin digre Frognerleilighet, der hun bor med sin store kjærlighet Nefis og deres datter Ida. Nå har Wilhelmsen skrevet en kriminalroman. Den er svært god, ifølge forlaget, men redaktøren skjønner fort at den sære Wilhelmsen nærmest er umulig å samarbeide med.

Vrange forfattere

«Det ellevte manus» er en slags forlagskrim, der Holt synes å ha moret seg over å komme med ris og ros til vrange forfattere, pengeglade forlag og den problematiske selvbiografiske bølgen som har hjemsøkt landet vårt. Hun baker inn virkelige forlag og forfattere, og skal vi tro Holt så er Jan Kjærstad Norges eneste virkelig hyggelige og veloppdragne forfatter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer