Brageprisvinner Ingeborg Arvola i Leselyst:

- Helt oppslukt

«Ringenes Herre «av J.R.R. Tolkien har gjort så stort inntrykk på Ingeborg Arvola at hun har gravert inn et sitat på alvisk i gifteringen sin.

OPPLEVELSE: Hvis Brady Udall hadde skrevet biografien om Ingeborg Arvola, ville hun nok fått en hjelm på hodet og opplevd de utroligste ting. Foto: Kristin Svorte
OPPLEVELSE: Hvis Brady Udall hadde skrevet biografien om Ingeborg Arvola, ville hun nok fått en hjelm på hodet og opplevd de utroligste ting. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- «Sukkertøyhuset» av Jennifer Egan og er oppslukt og begeistret. Jeg fikk boka til jul. Kom på hvor godt jeg likte «Bølle på døra», en annen av hennes bøker. «Sukkertøyhuset» sirkler rundt Ei Din Egen Underbevissthet, en digital plattform der man kan laste opp egne minner og erfaringer - også de man har glemt. Det er et vell av fortellere og synsvinkler, som alle holder hverandre i hånda og viser fram en skrekkelig, men besnærende virkelighet. Det jeg liker best er lekenheten og humoren og tempoet.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Veldig mange bøker har gjort inntrykk til forskjellige tider og på forskjellige måter. Men er det bare en bok som skal nevnes, blir det «Ringenes Herre «av J.R.R. Tolkien. Moren og stefaren min leste den høyt for meg da jeg var liten. Flere ganger. Nå har vi nettopp lest den for yngstesønnen min, før vi så filmene. Han skjønte heller ikke hvor det ble av Tom Bombadil i filmatiseringen. Det er den store fortellingen. De svarte rytterne. Vennskapet til Frodo og Sam. Det er historien om å gjøre noe man ikke tørr, det godes kamp, og historien om at makt korrumperer. Jeg har et sitat på alvisk inngravert i gifteringen min.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Jeg får lyst å svare Brady Udall fordi jeg er så glad i «Edgar Mints mirakuløse liv». Da ville jeg fått en hjelm på hodet og opplevd de utroligste ting. Men andreboka til Udall var skuffende, og jeg vil ikke ende i et mislykket romanprosjekt. Kanskje jeg kan si den russiske surrealisten Daniil Kharms? Da ville det sett sånn ut, hvis jeg putter meg inn i en dansk oversettelse av Tilfælde: «En dag forspiste Ingeborg Arvola seg i ærtemos og døde. Og da Krylov hørte om det, døde han også. Spiridonov døde av sig selv. Men Spiridonovs kone faldt ned fra skænken og døde også. Og Spiridonovs børn druknede i dammen. Så begynte Spiridonovs bedstemor at drikke og strejfe om på vejene (...)»

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- «Tolv regler for livet» av Jordan Petersen.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg smugleser ikke bøker. Jeg leser alt mulig og heier på leseropplevelsen, og den finner mennesker på forskjellige steder - rett og slett fordi vi er forskjellige. Heldigvis.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Jeg skal ikke være bombastisk, men jeg opplever ofte stor motvilje når jeg leser romaner der romankarakteren er veldig opptatt av seg selv og sitt eget liv, og det som fortelles virker å ligge nært opp til virkeligheten.

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Ha, ha. Det minner meg på en tekst jeg leste da jeg nylig var gjesteleser på forfatterstudiet i Tromsø. Student Silvia Morán Kjølstad jobber med et romanprosjekt med arbeidstittel «Utflod», og der er det en som blir kåt av stemmen til Hemulen! Jeg måtte le høyt av overraskelse. Var Tove Jansson klar over denne siden ved Hemulen? Jeg kan ikke glemme at jeg har lest det! Nå kan kanskje ikke dere glemme det heller?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer