Nobelprisvinneren i litteratur:

Helt tomt!

Akkurat nå er det nesten umulig å oppdrive bøker av nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah på norsk. Forlagssjefen i Aschehoug sier et nytt opplag sendes til trykk i neste uke.

SAVNET I HYLLENE: Nobelprisvinneren i litteratur Abdulrazak Gurnah ved hjemmet sitt i Canterbury, England. Foto: REUTERS/Henry Nicholls.
SAVNET I HYLLENE: Nobelprisvinneren i litteratur Abdulrazak Gurnah ved hjemmet sitt i Canterbury, England. Foto: REUTERS/Henry Nicholls. Vis mer
Publisert

I går vant Abdulrazak Gurnah Nobelprisen i litteratur, men bøkene hans er nesten umulige å oppdrive på norsk.

Det flere år siden han var å se i norske butikkhyller. På Deichman bibliotek i Oslo er det over 250 stykker på venteliste for å låne hans mest populære bok.

Samtidig er forlagsbransjen rammet av en mangel på papir.

- Jeg kan ikke slå fast når han er å se i butikkene, men vi snakker uker, ikke måneder, sier Nora Campbell til Dagbladet.

Hun er forlagssjef i Aschehoug, og ble i likhet med mange andre overrasket over gårsdagens vinner av Nobelprisen i litteratur.

- Det var nok andre afrikanske navn som oftere ble nevnt i spekulasjonene, sier hun.

Tomme butikkhyller

Abdulrazak Gurnah har ikke vært i norske trykkpresser på mange år. Det er 19 år siden hans siste bok ble gitt ut på norsk, og den er ikke å finne i lagerbeholdningen til Aschehoug. Hos Deichman i Oslo står det over 250 personer på venteliste for å låne bøkene hans.

- Det aller første vi holder på med er å sikre rettigheter til de andre bøkene, sier Campbell.

- Vår ambisjon er å gjøre de norske bøkene vi har gitt ut tidligere tilgjengelige igjen, altså «Paradis», «Taushetens øy og «Ved sjøen». Vi regner med å sende disse til trykk allerede i neste uke, forsikrer hun.

Lite lest, men innflytelsesrik

Den tidligere Pulitzer-finalisten i skjønnlitteratur Laila Lalami publiserte i går en tweet der hun påpekte hvor få bøker nobelprisvinneren tidligere har solgt i USA.

Nora Campbell mener graden av Gurnahs innflytelse ikke er lett å måle, og viser til at den britisk-indiske forfatteren Hari Kunzru mener Gurnah er en fast deltaker i Londons litteraturmiljø, blant annet som tidligere jurymedlem i Bookerprisen.

LITTERATUR: Den østerrikiske forfattaren Peter Handke ble tildelt årets Nobelpris i litteratur - til sin egen store overraskelse. Video: Expressen Vis mer

- Han skriver om en aktuell tematikk, om postkolonialistiske erfaringer og utenforskap. Det er ikke utenkelig at dette er en av grunnene til at han vant, sier Campbell.

- Å vinne Nobelprisen er ingen garanti for å bli en bestselger til jul, men jeg er trygg på at dette vil føre til stor interesse for forfatterskapet, legger hun til.

Papirmangel

De siste ukene har forlagsbransjen opplevd papirmangel, som følge av koronapandemien.

Ifølge Campbell har Aschehoug de siste ukene merket forsinkelser i leveringstida. Hun sier forlaget har blitt forsikret om at situasjonen snart vil bedre seg.

- Det er en spennende faktor akkurat nå, men det er ingen krise. Kanskje Gurnah får snike i køen i trykkeriet, sier Nora Campbell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer