Årets bøker 2021

Her er årets beste bøker

Nazismens episenter, familietragedier, metoo og Norges mest kjente seriemorder. Når årets beste bøker skal kåres, kommer det godbiter for enhver smak.

FAVORITT: Linn Ullmanns siste roman «Jente, 1983» kommer på lista over årets beste bøker. Foto: Kristin Svanæs-Soot
FAVORITT: Linn Ullmanns siste roman «Jente, 1983» kommer på lista over årets beste bøker. Foto: Kristin Svanæs-Soot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trenger du julegavetips? I år igjen har Dagbladets faste bokanmeldere valgt tre favoritter hver fra bokåret som har gått. Her bør det være noe for enhver smak.

Værsågod!

Anmelder Inger Bentzrud:

Kirsten Thorup: «Til vanvidd, til døden», oversatt av Bente Klinge, Gyldendal

Romanen er som en lang monolog, der en enke etter en dansk frontkjemper reiser til nazismens episenter München for å granske ideologi og egen integritet. Sterkeste krigsroman jeg har lest.

Linn Ullmann: «Jente, 1983», Oktober

Erindringsroman der en voksen jeg-person utforsker glemsel og fortrengning av et traumatisk forhold til en 44-årig fotograf, da hun selv var 16. Brutalt ærlig, usentimentalt og elegant gjennomført.

Marieke Lucas Rijneveld: «Kveldens ubehag», oversatt av Hedda Vormeland, Solum Bokvennen

Nederlandsk debutroman som vant den internasjonale Booker-prisen i fjor. En familietragedie er utgangspunktet for en 10-årig jentes urovekkende refleksjoner om død, religion og seksualitet.

Anmelder Cathrine Krøger:

Per Petterson: «Mitt Abruzzo Journal 29.1 – 18.7. 2021», Oktober

Per Pettersons desperate og tørrvittige dagboksaktige notater har en så nervøs og intens tilstedeværelse at den trollbinder meg. Klok er den også; om forholdet mellom fiksjon og virkelighet, litteratur, musikk og småbondehverdagen.

Helene Flood: «Elskeren», Aschehoug

Det er vanskelig å skrive god psykologisk krim. «Elskeren» er lagt til et småborgerlig Tåsen, der det onde slippes løs. Den er perfekt.

Anne Spurkland: «Frisk nok», Spartacus

I disse konspirasjonsteoretiske koronatider er det en lise å lese immunolog Anne Spurklands glassklare prosa om vårt innfløkte immunforsvar. Og om hvorfor det faktisk er lurt å ta vaksine.

Anmelder Marius Wulfsberg:

Lena Lindgren: «Ekko», Gyldendal

I dette glitrende essayet tar forfatteren med oss på en tankevekkende reise gjennom Silicon Valley og vår egen samtid ved hjelp av den antikke myten om Narcissus og Ekko. Resultatet er en perlerad av sylskarpe og vakre observasjoner og analyser av hvordan mobiltelefoner og sosiale medier, Internett og algoritmer har endret våre liv.

Jon Fosse: «Eit nytt namn», Samlaget

I siste bind av den storslåtte Septologien fletter Jon Fosse sammen trådene. Med sine meditasjoner over kjærlighet og død, med det symbolladete persongalleriet og de mange forbindelsene mellom karakterene, kan det å lese «Eit nytt namn» minne om å se inn i et speil som speiler et speil i all uendelighet. En mektig avslutning på et hovedverk i norsk samtidslitteratur!

Abid Raja: «Min skyld», Cappelen Damm

En selvbiografi helt utenom det vanlige. Abid Raja har skrevet en ærlig, sterk og rystende historie om å vokse opp mellom to kulturer, om å havne på skråplanet og møtet med kjærligheten.

Anmelder Espen Grønlie:

Maria Dorothea Schrattenholz: «Protosjel», Oktober

Første setning: «hvert menneske er født av blinde ingeniører». Derfra blir det bare bedre!

Endre Ruset og Harry Man: «Deretter», Flamme forlag

En uhyre sterk diktbok om Utøya-tragedien. Den kommer bare til å vokse i betydning.

Edvard Hoem: «Ute, langt der ute», Oktober

Med dikt tunge av rim og rytme viser vår egen Shakespeare sitt lyriske format.

Anmelder Maya Troberg Djuve:

Carl Frode Tiller: «Flukt», Aschehoug

Språkskjønt og skarpt om kommunikasjonen mellom de aller nærmeste. Tiller er en mester til å skrive fram sårheten og de dulgte hensiktene, agget og anklagene som ligger gjemt i samtalenes folder.

Vigdis Reisæter: «Jeg skal hjelpe deg», Cappelen Damm

Noen bøker er litterære gleder, andre våknopp-klask i ansiktet. Sykepleier Reisæters beretning fra innsida av et sykehjem, tilhører siste kategori. Boka er en rå rapport om unødig lidelse hos gamle og syke, fordi de som har makt til å bedre vilkårene, ser vekk.

Kari Saanum: «Sorgsanger», Oktober

To diktsamlinger i samme åndedrag: Karin Haugane «Våre heroiske liv» og Kari Saanums «Sorgsanger» er to høyst ulike og bevegende diktsykluser om brå og langsom død, og om sorgen som fotfølger dagene i våre (heroiske) liv.

Anmelder Jon Rognlien:

Simen Sætre og Kjetil Østli: «Den nye fisken», Spartacus

En brannfakkel som gir bredt bilde av oppdrettsnæringas historie, metoder og mediestrategier. Boka er både indignert og klar, og peker langt ut over akkurat Norges navlebeskuende eventyrfortellinger om at laks skal løse verdens matvareproblemer.

Steffen Kverneland: «Brillegeit», No Comprendo Press

Fornøyelig og rørende oppvekstskildring. Ikke bare tegner og maler Kverneland mesterlig, han er også en tenkende kunstner, språklig sterk og på toppen av det hele tro mot sin dype forståelse av tegneseriemediets krav og koder. Regel 1: Det skal være gøy.

Kristian Novak: «Den vakreste, men sigøyner», oversatt av Jon Kværne, Cappelen Damm

Brennaktuell roman fra grensetraktene i det nordøstlige Kroatia der gnisninger mellom folkegrupper tilspisses mens ulovlig kjærlighet utfordrer landsbyens konsensus og grenselosene skyfler migranter inn i Nord-Europa om natta. Smart konstruert, godt oversatt, samfunnsbevisst og provoserende.

Anmelder Joakim Tjøstheim:

Victoria Kielland: «Mine menn», No Comprendo Press

Forfatteren viser en klok og nysgjerrig behandling av historien om en av Norges mest kjente seriemordere. Romanen er i tillegg så vakker og grusom at den tar pusten fra deg.

Olga Ravn: «Dei tilsette», oversatt av Inger Bråtveit, Samlaget

Forfatteren haler ut nye ideer av scifi-sjangeren i en roman som antenner en både kosmisk, mystisk og poetisk stemning.

Monica Isakstuen: «Mine venner», Gyldendal

Forfatteren har skrevet en uhyre god roman som prioriterer vennskapet framfor kjærlighetsforholdet. Romanen bærer forfatterens vannmerke, med lek med faste typer og ditto norske uttrykk.

Anmelder Arne Dvergsdal:

Tore Renberg: «Assalamu alaikum», Oktober

Et siste farvel med den spinnville Hillevågsgjengen. Kvartetten begynte i 2014 med «Vi ses i morgen». Makeløs parodi på det nye Norge. Overgår de villeste fantasier, som vanlig.

Torgeir E. Sæveraas: «Wehrmacht i Norge» Pax

Blant årets mange verdifulle bøker om krigen, er historikeren Sæveraas den som bringer mest nytt stoff fram i lyset fra arkivene. Avliver mange myter om den tyske soldat.

Lydia Sandgren: «Samlede verker», Strawberry Publishing

Svensk brakdebut gir gjenlyd i norsk oversettelse. En tidsreise på 690 sider gjennom 30 år om vennskap, kjennskap og kjærlighet i Gøteborgs kunstnermiljø. Belønnet med Augustprisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer