Hodene ruller

Takk gud for at Trump ikke har tilgang til et skafott.

CROMWELLS KVINNE: Hilary Mantells roman om den bredbygde og uskjønne kolossen av en smedsønn som kjempet seg opp fra slummen i Putney til å bli Englands mektigste mann, er fantastisk lesing. Noto: NTB
CROMWELLS KVINNE: Hilary Mantells roman om den bredbygde og uskjønne kolossen av en smedsønn som kjempet seg opp fra slummen i Putney til å bli Englands mektigste mann, er fantastisk lesing. Noto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Straks dronningens hode er skilt fra kroppen, går han derfra. Et skarpt stikk av matlyst minner ham om at det er på tide med en frokost nummer to, eller kanskje en tidlig middag.»

Det er en vårdag i 1536. Dronningen som mister hodet er Henrik VIIIs andre kone, Anne Boleyn. Den påståtte forbrytelsen er at hun skal ha vært sin brors elskerinne. Henrettelsen er dårlig forberedt. Av mangel på kiste legges Anne i en pilkasse. Den er så liten at hodet må plasseres mellom føttene hennes. Gregory Cromwell har overvært henrettelsen og småprater med hertugen av Norfolk. Faren Thomas advarer ham: «Ikke la deg narre. Han slår oss på skulderen for å måle soliditeten vår. Han studerer den cromwellske tyrenakken. Han lurer på hva slags klinge som trengs for å trenge gjennom den».

En avskydd altmuligmann

Med denne slentrende brutaliteten setter Hilary Mantel stemningen i siste bind av trilogien om Henrik VIIIs uunnværlige altmuligmann Thomas Cromwell. Han er mannen som etter henrettelsen unner seg et riktig godt måltid. Jobben som kongens sekretær er nemlig krevende. Ikke bare skal han holde styr på det kaotiske ekteskapelige livet til den uberegnelige og etterhvert svært syke kongen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.