Høie avslører: Ville sparke Guldvog

Tidligere helseminister Bent Høie kommer med en rekke avsløringer om hva som utspilte seg på bakrommet.

AVSLØRER: Bent Høie avslører hvordan forholdet hans var til Bjørn Guldvog - og hvordan det endret seg.Foto: Lise Åserud / NTB
AVSLØRER: Bent Høie avslører hvordan forholdet hans var til Bjørn Guldvog - og hvordan det endret seg.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag slippes boka til tidligere helseminister Bent Høie, «Uro i koronaens tid».

I boka kommer den tidligere helseministeren med flere avsløringer om det som utspilte seg på bakrommet under deler av pandemien.

Høie avslører blant annet at han på et tidspunkt ønsket å sparke helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Ikke sterk nok

«Jeg mente at Guldvog var en god leder av Helsedirektoratet, men hadde lenge vært bekymret for om han var sterk nok til å lede i en krise som denne», skriver Høie i boka.

Han viser til et møte med helsedirektøren og FHI-direktør Camilla Stoltenberg 9. mars 2020.

Møtet handlet om hvilke tiltak Norge skulle innføre. Guldvog ønsket å stramme inn på tiltakene, mens Stoltenberg og FHI ville se an situasjonen.

«Han (Guldvog, journ.anm.) vegret seg for å sette ned foten når Stoltenberg og fagfolkene ved FHI var uenige med ham og Helsedirektoratet», heter det i boka.

Høie ba derfor sin egen departementsråd, Bjørn-Inge Larsen, som tidligere har vært helsedirektør, ta over rollen til Guldvog.

- Nytt syn

«Bjørn-Inge Larsen bleknet. Han syntes ikke det var noen god idé. Men departementsråden hadde sett det samme som meg og hadde tenkt på en løsning. «Vi må styrke laget rundt Bjørn Guldvog», sa han».

Den tidligere helseministeren legger ikke skjul på at de gikk langt i innblandingen, som han beskriver som «nesten uhørt». Men helsedirektøren reagerte ikke negativt på involveringen - tvert imot virket det som han satt pris på støtten, skriver Høie.

«Mitt syn på Bjørn Guldvog endret seg totalt etter dette. Da han fikk de rette folkene rundt seg, ble han en tydelig leder», skriver han og erkjenner:

«Jeg er glad for at departementsråden ikke støttet forslaget mitt, men sørget for en løsning som gjorde helsedirektøren til lederen vi trengte».

To dager etter møtet - 11. mars 2020 - erkjærte Verdens helseorganisasjon (WHO) coronautbruddet som en pandemi. De neste to åra jobbet Høie, Stoltenberg og Guldvog tett, og holdt totalt over 200 pressekonferanser.

- Kjennes bra

Helsedirektør Bjørn Guldvog skriver følgende i en uttalelse til Dagbladet:

«Jeg har ikke lest boka, men jeg tar med meg at Bent Høie konkluderer med at jeg presterte over forventning. Det kjennes alltid bra».

«Jeg deler vurderingen av at ledelsen i Helsedirektoratet trengte å styrkes i den situasjonen vi sto overfor. For øvrig viser jeg til koronakommisjonens rapport, som slår fast at pandemien ble håndtert på en tilfredsstillende måte».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer