Sara Omar:

Høy temperatur i rettssalen: - Rasistisk

Det gikk hardt for seg i siste innspurt av rettssaken mellom forfatter Sara Omar og regissør Manyar Parwani.

VOLDSOM KONFLIKT: En dokumentarskaper mener Sara Omar har forfalsket store deler av sin fortid. Nå forsøker Omar å få dokumentaren stoppet via retten. Foto: Henriette Mørk.
VOLDSOM KONFLIKT: En dokumentarskaper mener Sara Omar har forfalsket store deler av sin fortid. Nå forsøker Omar å få dokumentaren stoppet via retten. Foto: Henriette Mørk. Vis mer
Publisert

- Sara Omar ropte, Maynar Parwani ropte, Parwanis søster ropte, dommeren ropte.

Slik beskriver danske Politiken handlingsforløpet i rettssaken mellom forfatter Sara Omar og regissør Manyar Parwani. Dagbladet har tidligere skrevet om konflikten mellom de to. Omar vil nemlig stoppe en dokumentarfilm Parwani har laget om henne.

Sara Omar mener at regissøren har tvunget henne til å lyve om sin historie på opptak. Parwani mener opptakene avslører at Omar har løyet om sin bakgrunn, og vonde erfaringer fra det muslimske miljøet i Danmark. Omar har som forfatter gjort stor suksess med romanene «Dødevaskeren» og oppfølgeren «Skyggedanseren», hvor historiene er en blanding av personlige, observerte og konstruerte hendelser fra en konservativ, kvinneundertrykkende muslimsk kultur.

Neste uke faller dommen, men oppløpet har vært en rettssak preget av følelser i høygir og voldsomme beskyldninger.

Fare for æresdrap

Erik Nyborg, Sara Omars advokat, mener Manyar utsetter Omar for fare for æresdrap om dokumentaren offentliggjøres. Nyborg understreket under rettsmøtet mandag, at regissøren allerede har satt Omar i fare ved å ta kontakt med hennes far som bor i Irak.

- Manyar Parwani har forklart at formålet var at Omars far kunne forsvare seg i mediene. Her må vi tre inn i virkelighetens verden. En kurdisk patriark beskytter ikke sin ære ved å sende et innlegg til Politiken, sa Omars advokat.

Sara Omar har vært åpen om at store deler av hennes bøker er basert på personlige opplevelser, men har aldri før gått i detalj om hvordan hun har blitt behandlet av sin egen far.

- Det du sier er rasistisk, utbrøt regissør Parwani.

- Min far er en kurdisk patriark, innvendte Omar.

Diskusjonen ble stadig mer høylytt, og dommeren så seg nødt til å bryte inn, ifølge Politiken.

Dagbladet har kontakt advokatene til både Omar og Parwani uten å få svar.

Hemmelig opptak

Under mandagens høring ønsket Manyar Parwani å spille av et skjult opptak av en samtale mellom seg selv og Sara Omar.

- Det er hun som har gjort meg urett, og på lydfilen innrømmer hun at jeg ikke har gjort henne noe, sa Parwani.

Dommeren ønsket ikke lydfilen framlagt i mandagens rettsmøte. Parwani har hele veien ønsket å vise både lyd- og filmopptak fra dokumentaren, som for øyeblikket er beslaglagt og kan ikke legges fram. Manyar mener opptakene tilbakeviser alle av Omars anklager.

Veien videre

Sara Omar har siden konfliktens start hevdet at Manyar Parwani tvang henne til å si og gjøre ting mot hennes vilje, og at han kontrollerte henne under innspilling.

- Han har «gaslightet» meg, sa Omar.

Gaslighting er et begrep som betyr at en falsk fortelling eller falske påstander om en person presenteres til en annen person. Det gjøres for å få vedkommende til å stille spørsmål ved sin egen virkelighet.

Ved et tidligere rettsmøte har Sara Omar fått støtte for sine påstander om Manyar Parwanis oppførsel av Rasit Ufuk Tas, dokumentarens første produsent. Filmens andre produsent, Egil Dennerline, har støttet Manyar Parwani. Han har forklart i retten at det var av hans klare oppfatning at Sara Omar kunne sette ned foten, når hun ville, under samarbeidet.

En avgjørelse i saken faller etter uke sju.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer