Anmeldelse: Mary Beard, SPQR

Hun har gjenoppdaget Roma

Mary Beards bok om Roma er et verk vi ikke kommer utenom.

RARE ROMERE: Min gamle følelse av at Asterix og Obelix er den mest historisk korrekte skildring av antikkens virkelighet, er styrket etter endt lesning av Mary Beards bok, skriver anmelderen. Her fra filmen fra 2002. Foto: NTB Scanpix
RARE ROMERE: Min gamle følelse av at Asterix og Obelix er den mest historisk korrekte skildring av antikkens virkelighet, er styrket etter endt lesning av Mary Beards bok, skriver anmelderen. Her fra filmen fra 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Cæsar beseiret gallerne», skrev Bertolt Brecht. «Hadde han ikke engang med seg en kokk?»

Fortsatt kan Romas historie framstå som en lang rekke store menn og avgjørende slag. Men faghistorikerne har i mange år beveget seg inn den mørke antikken: Slavenes kjellerværelser, kvinnenes liv, arbeidernes verksteder og provinslivet langs rikets yttergrenser.

Ingen annen historiker har som Mary Beard klart å skildre denne nye kunnskapen på en måte som både er tilgjengelig og kritisk.

Gjenoppdagelse av antikken

Beard er klassisist og professor ved Cambridge, men også en kjent offentlig stemme og programleder på BBC. Hennes politiske engasjement har blant annet resultert i utgivelsen «Kvinner og makt: et manifest».

Det feministiske blikket er sentralt også i storverket «SPQR», som derfor er mer enn enda en versjon av Romas blodige og lange historie - fra landsby ved Tiberen, til imperium som strakte seg over tre kontinenter og inneholdt anslagsvis femti millioner innbyggere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer