Sommerboka i Dagbladet: Toril Brekkes «Dement diamant»

- Hun holdt på å tenne på huset

Toril Brekkes kamp for offentlig hjelp til sin demente mor har inspirert hennes nye roman.

NY ROMAN: Forfatter Toril Brekke hjemme i Waldemars Hage i Oslo. Seinere i sommer kommer romanen «Dement diamant». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY ROMAN: Forfatter Toril Brekke hjemme i Waldemars Hage i Oslo. Seinere i sommer kommer romanen «Dement diamant». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å merke at noe ikke helt stemmer med sine nærmeste kan være ubehagelig. Om det ignoreres kan det bli enda verre. Da Toril Brekkes mor begynte å vise tegn på tidlig demens ville ikke forfatteren se realiteten i øynene.

- Man vil ikke at det skal være sant, så man dekker over det. Begge parter dekker over, både den begynnende demente og den pårørende.

Da moren ikke klarte dagligdagse gjøremål som å rydde, gjorde datteren det. Gjerne bak ryggen hennes. Brekke og moren har lenge hatt et nært forhold og hjulpet hverandre. Men nå hadde de to byttet roller, og moren blitt barnet. I forfatterens nye bok, «Dement diamant», møter vi nettopp en datter og en mor som står hverandre svært nær.

Dramatisk brann

Da moren i boka får demens, må datteren kjempe en hard kamp for at moren skal få omsorgen hun trenger fra det offentlige. Den kampen er basert på Brekkes egne erfaringer.

Det måtte dramatikk til før forfatteren endelig godtok at moren virkelig var syk. En dag hadde moren satt i gang en bråtebrann, men flammene hadde kommet helt ut av kontroll.

- Hun holdt på å tenne på huset, og skjønte ikke selv hvor farlig det var. Flammene farte over tomten, tar bringebærene og begynner å klatre mot huset. Mamma bare nynnet fornøyd og svinset rundt med en grankvist jeg hadde utstyrt henne med for å bekjempe ilden, som om hun deltok i et vakkert teater. Etter dette var det umulig å dekke over lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer