Anmeldelse: Annie Ernaux «Den unge mannen»

Hun kunne vært moren hans

Annie Ernaux erindrer om et forhold mellom en middelaldrende kvinne og en ung elsker.

MINNEBØKER: Annie Ernaux er en fransk forfatter med internasjonal stjernestatus, kjent for å skrive autofiksjon, eller erindringsromaner der hennes egen klassereise spiller en viktig rolle. Foto: Lars Eivind Bones
MINNEBØKER: Annie Ernaux er en fransk forfatter med internasjonal stjernestatus, kjent for å skrive autofiksjon, eller erindringsromaner der hennes egen klassereise spiller en viktig rolle. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Er det mulig å bli forarget over et forhold mellom en ung mannlig student og en 30 år eldre kvinne? Er det greiere hvis kjønnsforholdet er speilvendt - ung kvinne og eldre mann? Åpenbart, ifølge Annie Ernaux i boka «Den unge mannen». Den snaue 40 siders beretningen er autofiksjon, skrevet på 1990-tallet, altså før #metoo-bevisstheten kastet nye perspektiver over seksuelle maktforhold. Motivene for å utgi denne lille flisen av en fortelling i dag, kan man jo spørre om.

«Den unge mannen»

Annie Ernaux

Roman

Forlag: Gyldendal
Oversetter: Henninge Margrethe Solberg
Utgivelsesår: 2022

«Beundringsverdig selvreflekterende»
Se alle anmeldelser

Annie Ernaux (f.1940) er forfatteren som har oppnådd stjernestatus i Frankrike – etter hvert også her til lands – med erindringsromaner i jeg-format om egen klassereise fra arbeiderbakgrunn til den intellektuelle eliten i fransk litteratur. Dobbeltutgivelsen «Far/En Kvinne» (på norsk i 2021) er vakre og klarsynte portretter av foreldrenes liv. Boka «åra» (2018) er både en personlig og en sosiologisk analyse av etterkrigstidas Europa. «Hendelsen» (2020) er en intens og brutal beretning om sin egen illegale abort før abortloven ble endret i Frankrike. En film basert på denne boka, vant Gulløven ved festivalen i Venezia og får Norgespremiere i september.

Bondsk og fattig

Det var under slitet med å skrive «Hendelsen» at hun innledet forholdet til A., den unge mannen i den nye boka. Ernaux var 54 år og en etablert forfatter på det aktuelle tidspunktet. A. var en ung student som hadde skrevet beundrende brev til henne. Hun beskriver ham som «bondsk», preget av nedarvet pengemangel, en hun ville ha styrt unna for 30 år siden. De elsker heftig på en gulvmadrass på hans fattigslige studenthybel i Rouen, vegg i vegg med sykehuset der hun ble innlagt etter aborten som student på 1960-tallet.

Forholdet bidrar til at hun gjenopplever sin egen studietid; hun spiller om igjen scener i sitt eget stykke, legemliggjør fortida og føler at hun vandrer gjennom alle aldre i livet sitt. Samtidig kalkulerer hun den utbyttemessige siden ved forholdet: Han gir henne nytelse og gjenopplevelser, mens hun spanderer reiser, sørger for at han slipper å jobbe, og innvier ham i litteratur, teater og borgerskapets skikk og bruk. Hun synes det er en god deal. Men hun er bevisst sin egen maktposisjon, og ser ondskapen i den.

Samtidig nyter hun følelsen av å være ei skandaløs jente igjen, for hun føler ikke lenger skam ved folks smugtitting eller fordømmende blikk fra nabobordet. Hun kunne jo vært moren hans, er signalet, og hun erfarer at et homofilt par nok hadde blitt lettere akseptert enn en kvinne forbi overgangsalderen med en ung elsker.

Aldringens ansikt

Ernaux sparer ikke seg selv når hun serverer beveggrunnene for det asymmetriske forholdet; det handler om «å slippe å hele tiden måtte se inn i det herjede ansiktet til en mann på min egen alder, min egen aldrings ansikt. Når jeg satt overfor A., ble også mitt ansikt ungt. Menn hadde alltid visst dette, jeg skjønte ikke hvorfor i all verden jeg skulle nekte meg det samme.»

Hun er nakent ærlig når hun erkjenner at hun bruker A. i sitt eget erindringsarbeid. På et visst tidspunkt blir det klart at hun ikke lenger har bruk for ham. Dette er ingen sympatisk historie. Beundringsverdig selvreflektert, men nokså blottet for den varmen som finnes i flere av hennes andre erindringsbøker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer