Anmeldelse: Marilynne Robinson «Hva gjør vi her?»

Hun løfter tankene dine

Marilynne Robinson formulerer undring over de helt store spørsmål.

PRISBELØNT: Marilynne Robinson er blant USAs fremste og mest prisbelønnede forfattere. Nå har hun skrevet en essaysamling om religion, litteratur og politikk. Foto: NTB
PRISBELØNT: Marilynne Robinson er blant USAs fremste og mest prisbelønnede forfattere. Nå har hun skrevet en essaysamling om religion, litteratur og politikk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Jeg kan ikke huske sist jeg leste en tekst som satte meg på sporet av så mange ting jeg ikke hadde kjennskap til. I Marilynne Robinsons «Hva gjør vi her?» handler det om engelske og amerikanske intellektuelle og religiøse tradisjoner – med navn på tenkere og bevegelser jeg knapt har hørt om.

Min erfaring har mest vært bygget opp rundt Bislett, Middelhavet og Middeleuropa, men denne boka får meg til å innse at jeg har savnet forståelse av brytninger i det engelske – og enda mer angloamerikanske – fra langt tilbake og helt fram til vår tids forfall i mellommenneskelig kommunikasjon. Fox News, Trump, raseringen av humaniora, hatprat, konkurransemani og blind konsumisme, altså.

Marilynne Robinson er framfor alt kjent for sine romaner. Hennes Gilead-kvartett har mottatt en rekke priser, ikke minst den gjeve Pulitzerprisen. Ingrid Haug mottok nylig Kritikerprisen for beste oversettelse av «Hjem», bok nummer to i kvartetten.

Likhet med Obama

Robinson er også professor i engelsk litteratur og skrivekunst, med seks utgitte essaysamlinger. I likhet med Barack Obama tilhører hun The United Church of Christ, en liberal protestantisk retning som bygger på kalvinisme og tradisjoner fra de såkalte puritanerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer