Advokat Cato Schiøtz i Leselyst

- Hun ødelegger mennesker

Et spesielt vennskap fikk advokat Cato Schiøtz til å tenke nytt.

KAN IKKE FORDRA: Klarsyn i parapsykologien og antroposofien opptar advokat Cato Schiøtz for tiden. I Leselyst avslører han også hvilken romanfigur han ikke kan fordra, og alle romanfigurene han kunne tenke seg å ligge med. Foto: CF Wesenberg

KAN IKKE FORDRA: Klarsyn i parapsykologien og antroposofien opptar advokat Cato Schiøtz for tiden. I Leselyst avslører han også hvilken romanfigur han ikke kan fordra, og alle romanfigurene han kunne tenke seg å ligge med. Foto: CF Wesenberg

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva leser du nå?

- Jeg skriver på en artikkel om begrepet «klarsyn» i parapsykologien og antroposofien og leser i den forbindelse Terje G. Simonsen: «Våre skjulte evner» – en nøktern og svært informativ innføringsbok om et kontroversielt tema. Klarsyn er noe jeg har kommet i direkte forbindelse med gjennom mitt vennskap med Joralf Gjerstad. På bakgrunn av mine mange erfaringer med ham, er jeg sikker på at Gjerstad var klarsynt.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- «Vår tids kulturhistorie», 2. utgaven, av Egon Friedell – som har et sprelsk forord av André Bjerke. Skrivekunst og folkeopplysning av første klasse. En bok som jeg igjen og igjen kommer tilbake til og gleder meg over.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

Min gode venn Ingar Sletten Kolloen. Han kjenner meg svært godt, og er – ved siden av Tor Bomann-Larsen – Norges fremste biograf. Det er tilstrekkelig å peke på hans Tor Jonsson-biografi og hans monumentale Hamsun-biografi i to bind. Kolloen og jeg er også «partners in crime» når det gjelder Joralf Gjerstad – Kolloen har som kjent også skrevet en biografi om Gjerstad, «Mannen fra Snåsa» i 2008.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Selvhjelpsbøker har dessverre ingen plass i mine hyller. Det skulle jeg selvfølgelig hatt med mine manglende praktiske ferdigheter. Spørsmålet er imidlertid om jeg ikke er så håpløs, at håndbøker ville prellet av som vann på gåsa.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jens Bjørneboes «Uten en tråd» fra 1966. Den leste jeg som 18-åring på vei til gymnasiastmøte i Finland, sammen med mine medreisende. Heftig lesning. Men i dag er den jo ren konfirmant-litteratur.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Cathy Ames i John Steinbecks «Øst for Eden». Bak en sjarmerende fasade er hun ond, grådig og manipulerende. Hun ødelegger mennesker rundt seg. Et strålende portrett av en psykopatisk kvinne.

….og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Her er det mange kandidater. Jeg nevner i fleng: Enkefru Engelschøn-Glad fra Flåklypa Tidende, Fantomets kjæreste, Sala Palmer og Embla i Agnar Mykles «Sangen om den røde rubin».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer