Skattelistene 2020:

Hun tjente mest

Jo Nesbø har størst formue av landets forfattere, mens Maja Lunde tjente mest på bok i fjor.

STOR SUKSESS: Både 2019 og 2020 var suksessår for Maja Lunde. I 2020 var hun forfatteren med høyest inntekt i landet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOR SUKSESS: Både 2019 og 2020 var suksessår for Maja Lunde. I 2020 var hun forfatteren med høyest inntekt i landet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag kom likningstallene for 2020. Dermed blir inntekten, formuen og skatten til store deler av den norske befolkningen offentliggjort. Av landets forfattere troner Jo Nesbø på rikingtoppen, med en formue på over 321 millioner kroner i 2020. Det er økning på 14 millioner fra året før.

PÅ TOPPEN: Jo Nesbø hadde størst formue blant landets forfattere i fjor. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
PÅ TOPPEN: Jo Nesbø hadde størst formue blant landets forfattere i fjor. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

I fjor kom Nesbø blant annet ut med boka «Kongeriket» som ble møtt med strålende kritikk. Av Dagbladet fikk boka terningkast seks.

Nesbøs inntekt har derimot gått noe ned i løpet av fjoråret. I 2019 hadde han litt over 2,8 millioner kroner i inntekt, mens i 2020 ligger tallet på 2,6 millioner kroner.

Hun tjente mest

Høyest inntekt av forfatterne i 2020 hadde Maja Lunde, med over 11,6 millioner kroner. I 2018 gjorde hun stor suksess med boka «Snøsøsteren». Boka ble årets mest solgte, og sørget for millioninntjening for Lunde.

I 2020 kom hun også ut med boka «De første dagene», en serie korte dagbokliknende opptegnelser tar Lunde fra den første måneden etter coronavirusets inntog i Norge.

I fjor fulgte hun opp suksessen med boka «Solvokteren». I tillegg kjøpte film og serieprodusenthuset Anonymous Content, rettighetene til den norske forfatterens bestselger «Bienes historie».

Lunde ble historisk da hun i 2019 hadde tre bøker inne på den tyske bestselgerlista, skrev VG. Det har ingen andre norske forfattere før henne fått til.

- Etter det vi erfarer, kan ingen norske forfattere vise til noe tilsvarende. Majas Tysklandssuksess er eventyrlig, og nok en gang skriver hun historie med tre bestselgende titler på samme tid, sa agent Annette Orre i Oslo Literary Agency i en pressemelding.

Store, skjulte summer

Inntekten som framkommer i skattelistene, er det som kalles for alminnelig inntekt. Det vil si inntekten man får av lønn, og alle andre skattepliktige inntekter.

Flere av landets forfattere har aksjeselskapet, og betaler derfor ut lønn til seg selv. Det vil si at forfatternes inntekt på skattelistene kan være mye lavere enn det de faktisk tjente på sine bøker.

For eksempel hadde krimforfatter Jørn Lier Horst en inntekt på 679 532 i fjor, mens selskapet hans Jlhorst AS hadde et driftsresultat på 13,4 millioner i 2020.

Klikk på inntekt, skatt eller formue for endre rekkefølgen i skattelista.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer