Anmeldelse: Malin Stensønes, «Skyggejakt»

I politiets hemmelige verktøykasse

Politiets metoder for å overvåke oss er nifst avanserte, men de kriminelle nettverkene ligger stadig et hestehode foran, viser Malin Stensønes i sin nye bok.

MALIN STENSØNES: Politiker og forfatter. Har tidligere skrevet om Afghanistan-soldater og Beredskapstroppen. Nå har hun i tre år fulgt politiets arbeid mot organisert kriminalitet. Foto: Aschehoug
MALIN STENSØNES: Politiker og forfatter. Har tidligere skrevet om Afghanistan-soldater og Beredskapstroppen. Nå har hun i tre år fulgt politiets arbeid mot organisert kriminalitet. Foto: Aschehoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den som foretrekker å sove godt om nettene bør ikke lese Malin Stensønes nye bok «Skyggejakt». Av undertittelen, «På innsida av politiets kamp mot organisert kriminalitet», forstår man hvorfor. Ubehaget skyldes ikke aversjon mot politiets metoder. Det er snarere dokumentasjonen av kriminalitetens voldsomme omfang og globale karakter, som skremmer.

Den mye omtalte gjengkriminaliteten i Oslo øst og sør, blir rene speiderbevegelsen mot Mocro-mafiaen som nå i sommer likviderte journalisten Peter R. de Vries på åpen gate i Amsterdam. Han skulle vitne i en sak mot dette nettverket som har sitt utgangspunkt i Marokko og Nederland, med forgreininger til Irland, Balkan, Sør-Amerika, Spania og Sverige. Og etter hvert – til Norge.

Etiske problemer

Malin Stensønes har fulgt norsk politi i tre år for å kartlegge hvilke metoder de har til rådighet i kampen mot org.krim, som de kaller det. Stensønes har en variert bakgrunn fra Forsvarsdepartementet, Rederiforbundet, Norad mm, og som KrF-politiker. I 2012 utga hun boka «På våre vegne. Soldatberetninger fra Afghanistan». I 2017 kom «På vår vakt. Beretninger fra Politiets Beredskapstropp». Og fjor figurerte hun som ghostwriter for forsvarssjef Eirik J. Kristoffersens bok «Jegerånden. Å lede i fred, krise og krig.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer