Bok: Øystein «Pølsa» Pettersen

-Ikke god nok

Da Øystein «Pølsa» Pettersen hadde en nær døden-opplevelse, bestemte han seg for å skrive bok til ungdommen.

FØLSOMT: I en video lagt ut på sin Instagram-konto, viser Øystein Pettersen følelser etter at han klarte å gjennomføre Birkebeinerrennet 2022. Video: Øystein Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Samfunnet vårt er bygget opp rundt et fucka suksessbegrep. Man må strekke til på flere arenaer, og strekker man ikke til på alle disse, ender man opp med å føle seg mislykket.

Øystein «Pølsa» Pettersen forteller frustrert over telefonen om hvordan han mener samfunnet er blitt, og hvordan det ødelegger for oss som bor i det.

- Vi står fast i et hamsterhjul. Vi løper ofte rundt etter mål vi ikke når, sier Pettersen og fortsetter,

- Vi er opptatte med å være opptatte, og vi jobber på for å tilfredsstille samfunnet, uten nødvendigvis å få noe glede ut av det. Mange måler suksess med status, penger og prestisje. Og så måler vi oss ofte med dem som er langt over oss, og da blir det kjempevanskelig å føle seg god nok.

Nå vil han hjelpe ungdom med å gi litt mer faen.

- Viktigste jeg har skrevet

Pettersen har vunnet flere medaljer som skiløper, og holder nå foredrag han mener skal «inspirere og motivere mennesker til å få til det «umulige». Han forteller at han opplevde selv følelsen av å ikke være god nok da han var yngre. Nå har han skrevet boka han ønsket seg som ung. «Helt deg!» kommer ut denne uka, bare noen måneder etter hans første suksessbok «Helt konge!».

Pettersen ga ut «Helt konge!» i januar i fjor, på eget forlag. Da Dagbladet gjorde en utregning etter 20 000 solgte eksemplarer, anslo avisa at Pettersen satt igjen med et millionoverskudd.

- Folk sa til meg at jeg var gæren da jeg trykte opp 20 000 som førsteopplag. Jeg vet ikke hvor mye ei bok skal selge, eller hva man skal forvente, men det jeg håpet på var at leserne fant verdien i den, og det har jeg fått bekreftet, sa Pettersen til Dagbladet.

Det var da han opplevde en hjerneblødning som nesten kostet ham livet i 2021, at han bestemte seg for at «Helt deg!» måtte ut så fort som mulig. Boka handler om hvordan Pettersen mener alle burde angripe livet for å sikre suksess, og hvordan man skal ta kontroll over det man kan ta kontroll over.

- Man vet aldri hva morgendagen bringer. Hvis jeg ikke skrev boka nå ville jeg kanskje ikke fått mulighet til å skrive den. Tid er noe alle har, men ingen vet hvor mye vi har av den. Da er det viktig å tenke om det vi sitter igjen med, var verdt det. For meg er denne boka det viktigste jeg har skrevet.

Annen tid, men samme følelser

Selv med en sterk tro på at boka vil kunne hjelpe ungdom, påpeker Pettersen at det ikke er en fasit han kommer med.

- Jeg stiller spørsmålene som leseren selv må svare på. Hadde den handlet om hvordan jeg har gjort ting, ville den blitt kalt «helt meg», men denne boka heter «Helt deg!» og handler om den som leser.

På spørsmål om hva som gjør at hans bok skiller seg fra andre bøker med samme tema, svarer Pettersen:

- Boka mi er skrevet basert på egne erfaringer, og jeg har skrevet noe jeg virkelig har trua på. Om den er bedre enn andre bøker med samme tema kan jeg ikke svare på, men jeg vet at min bok tar opp det jeg skulle ønske jeg hadde en bok om da jeg var ung.

Pettersen er klar over at ungdomstiden i dag har forandret seg fra da han var ung. Da sammenliknet han seg med folk på gata. Nå sammenlikner de unge seg med hele verden.

- Hovedpoenget er at jeg har sittet med de samme følelsene som mange har i dag. Blant annet følelsen av ikke å være god nok. Dette er som nevnt ingen fasit, men jeg forteller hvordan jeg håndterte disse følelsene, og kommer med spørsmål som skal få leseren til å kunne tenke selv hvordan han eller hun kan gjøre det.

Måler suksess på to måter

«Helt Konge!» ble gitt ut på eget forlag. Det er også den nye boka. Pettersen forteller at han velger å måle suksess på to måter.

- Det er selvfølgelig kjempegøy om salget blir bra. Det betyr at den når ut til folket. Men viktigst er at den kan gjøre en forskjell, og at ungdom ser verdien i den. Så om jeg får gode tilbakemeldinger, vil jeg si at den var suksessrik.

Pettersen tror at voksne også vil få stor nytte av den, det kan gjøre dem til bedre rollemodeller.

- Vi har vært gjennom den samme indoktrineringen vi sender de unge gjennom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer