Øystein Lie: «Tronds hjem – en fortelling fra innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum»

Imponerende tåkete

Hadde «Tronds hjem» ikke vært så ubegripelig, ville den vært et mareritt for både Støre og Giske.

LOKALHELTEN: Forfatter Øystein Lie har skrevet bok om Arbeiderparti-lokallaget Nidaros sosialdemokratisk forum. Her Trond Giske under årsmøtet på Folkets hus i Trondheim i februar. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
LOKALHELTEN: Forfatter Øystein Lie har skrevet bok om Arbeiderparti-lokallaget Nidaros sosialdemokratisk forum. Her Trond Giske under årsmøtet på Folkets hus i Trondheim i februar. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det er de unge kvinnene som legger seg etter Trond, og som ønsker å ligge seg til maktposisjoner. Det er dét som er problemet, at de bruker kroppen sin til å få innflytelse. Det er kvinnene som er verst».

Dette oppsiktsvekkende – og for Giskes del marerittaktige – sitatet stammer fra Turid Ersfjord. Hun en av Trond Giskes mange støttespillere i Nidaros Sosialdemokratisk Forum, lokallaget som i 2023 vokste seg til å bli landets største. Forfatter Øystein Lie har fulgt det han kaller en politisk vekkelse gjennom vinteren, våren og sommeren 2023. Giske selv har ingen stemme i boka, annet enn at han blir beskrevet utenfra på forunderlig vis: Om Giske – som Lie nok egentlig mener å støtte med denne boka – får vi vite at han er et skadeskutt politisk dyr og har øyne som en sel.

Historien fortelles gjennom et knippe av medlemmene i lokallaget og Giskes støttespillere. Det er et godt grep, og en interessant gjeng – der de fleste i likhet med Giske, befinner seg på venstresiden i partiet og lengter seg tilbake til ideologien i sekstitallets Ap. Vi møter uføretrygdede Terje Hågenstad, som er sterkt imot nyliberalismen, mens åtti år gamle Ågot Himle fikk stafylokokker i operasjonssåret sitt og er opprørt over helsevesenet. Vi møter gründer Erling Viksund som særlig er opptatt av strømpolitikken og Guttormsen som jobber i NAV og er imot markedstilpasning. Flere kapitler er viet Trygve Bauge, verdensrekordholder i isbading og liberalist, med et ønske om at også Giske skal ha rettsfrihet. Bauge har ellers frosset ned sine slektninger, og har sine tanker om Metoo: Det handler om at grunnen til at vi mennesker overlever som rase, er at menn forfører damer. Han legger til at «selv om en dame oppfører seg som en katt og purrer, så kan hun plutselig klore».

MANNEN BAK: Forfatter Øystein Lie. Foto: Bonnier Forlag
MANNEN BAK: Forfatter Øystein Lie. Foto: Bonnier Forlag Vis mer

Forfatter, journalist og fotograf Øystein Lie har tidligere blant annet skrevet romanen «Løp» (2014), boka «Skjerpings» om Olaf Tufte (2022) og treningsboka «Gi jernet» (2023). Og stilen i «Tronds hjem» tyder på at han er sterkt preget av sportsjournalistikkens pompøse og ikke sjelden malplasserte billedbruk. For denne boka er i passasjer så tåkete og ubegripelig at det nesten er imponerende. Om Bauge heter det for eksempel: «Det syntes å være en rød tråd mellom øyeblikkets oppfriskende nå i isbadinga, via det å la seg fryse ned i et håp om å leve evig, til engasjementet for Giskes politiske karriere som hadde blitt lagt i grus, ifølge Bauge av feil grunner».

«Tronds hjem – en fortelling fra innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum»

Øystein Lie

Sakprosa

Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2023

«Denne boka er i passasjer så ubegripelig at det nesten er imponerende»
Se alle anmeldelser

Lie har ellers fulgt landsmøtet i Ap, der Giske tapte kampen mot vedtektsendringer om lokallagsmedlemskap. Her er utfall både mot en nonsjalant Ingvild Kjerkol og en arrogant og røykende Eva Kristin Hansen. Mens Støre beskrives som en inntørket rosin, som «står i fare for å bli så gammel, utdatert og sentimental på egne vegne at han blir overveldet av den minste ting, som i dette tilfellet var hans fremste fiende: sitt ego og sin fortreffelighet». Også Giske beskrives med noen totale ubegripeligheter: «hvis Giske ikke var så innbitt heroisk som krigeren i skogholtet, sto han igjen bare med en fornuft som han trolig ønsket, eller enda sterkere mente, var sammenfallende med verden».

Så mye fornuft er det ikke i denne boka, som med sitt fokus på en dyp intern strid i Ap, sine utfall mot Metoo, samt til dels ubehøvlede karakteristikker av sentrale Ap-politikere, kunne ha vært et mareritt for Støre og faktisk også Giske. Men «Tronds hjem» er hvert fall etter mine begreper altfor corny til det. Her er det så mye rart at boka virker helt uten redaktørstyring. Eller – for å si det med Lie: «Ett var hevet over enhver tvil: Verden var fortsatt full av grinebitere og oppblåste personkonflikter».

«Tronds hjem – en fortelling fra innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum»

Kjøp boken

Øystein Lie ««Tronds hjem – en fortelling fra innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer