Anmeldelse: Anne Wisløff «Lik meg - første gang»

- Ingen fikser sex første gang

Sexpress, hjertesmerte og farlig fyll – Anne Wisløff viser fram den sårbare ungdomstida i «Lik meg - første gang».

Å VÆRE UNG: Anne Wisløffs nye ungdomsroman er en treffsikker fortelling om ungdomstidas konflikter, redsler, dilemmaer og forelskelser. Foto: Hans Otto Bordvik
Å VÆRE UNG: Anne Wisløffs nye ungdomsroman er en treffsikker fortelling om ungdomstidas konflikter, redsler, dilemmaer og forelskelser. Foto: Hans Otto Bordvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg vil ha det lett, morsomt og useriøst, sånn som de andre. Jeg vil komme hjem seint og få kjeft av mamma, jeg vil snakke i timevis med venninner på FaceTime og være trygg på at hvis noe gøy skjer, så kommer jeg garantert til å få vite om det. Det er det eneste jeg ønsker meg. Venner. Men hvem vil de at jeg skal være?»

«Lik meg - første gang»

Anne Wisløff

Ungdomsroman

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022

«Treffsikkert om sårbar tid.»
Se alle anmeldelser

Det er Stella som baler med denne identitetsproblematikken. Hun er én av jentene i Anne Wisløffs nye ungdomsroman «Lik meg – første gang». Boka er basert på sjette sesong av NRKs serie Lik meg, der Wisløff har manus og regi. De andre jentene vi følger er temperamentsfulle Oda og populære Sofie. Inn i denne nokså skjøre treenigheten, dumper Leo, som Sofie ligger med. For nå som Sofie er blitt seksten, handler alt om sex. Linjen mellom dem som har gjort det og ikke, er skarp og hard. Alle er livredde for å havne i gruppa «de uerfarne og mislykka». Det gjelder vel bare å få det overstått?

Kjapp takt

Særlig innledningsvis har romanen liknende sekvensering som tv-seriene «Skam» og «Lik meg». Takten er kjapp, og den overordnende strukturen er ukedagene. Det hele begynner lørdagen da Sofie feirer sekstenårsdagen. De strikte, religiøse foreldrene er bortreist og Sofie blir dritings. Hun ender med å ha sex for første gang med en fremmed gutt, Leo, og i kjølvannet følger angst, selvhat, rykter og misforståelser. Alle tre jentene er i ulage, av ulike årsaker. Oda tenker trist: «Sofie er på den andre siden, og vi kommer aldri til å være på samme side igjen».

Tempo og dynamikk trumfer til en viss grad språklige nyanser og karakterutbygging, og jentene kunne vært gitt mer bakgrunn og egenart. Det pedagogiske elementet skinner igjennom, og ungdomstidas temaer kommer på løpende bånd; sexpress, fyll, graviditet, angrepille, porno som læremester, konflikter med troende foreldre, russebuss-rulling, seksuell identitet. Det kan virke litt oppskriftsmessig, men rådene som formidles er avgjørende:

Husk samtykke! Bruk kondom! Og trøstende; ingen fikser sexen første gangen.

DAMA BAK: Boka er basert på sjette sesong av NRKs serie "Lik meg", der Wisløff har manus og regi. Foto: Hans Otto Bordvik
DAMA BAK: Boka er basert på sjette sesong av NRKs serie "Lik meg", der Wisløff har manus og regi. Foto: Hans Otto Bordvik Vis mer

Mister kontroll

Wisløff løfter fram viktige emner, og gir et skarpt bilde av hvor raskt ungdommene mister kontroll over egen historie, på grunn av sosiale medier. Og ved å la synsvinkelen skifte mellom de fire aktørene, synliggjør hun sårbarheten og misforholdet mellom de unges selvobservasjon og de andres blikk. Hun tydeliggjør hvor lynraskt feilslutninger trekkes: INGEN føler seg så sikre og vellykkede som betrakterne tror.

Ungdomstida er blodig alvor for alle kjempende, og «Lik meg – første gang» er en treffsikker studie av både toppene og bunnene, av forelskelsene og nederlagene.

Stella formulerer det godt når hun sier livet føles som en endeløs audition. Mens Sofie får kjæreste, blir Stellas forelskelse vanskeligere. Hun lengter etter Sofie. Hun kysser Sofie på impuls og betror seg etterpå til Oda. Det er en sjanse å ta, for Oda kan lage drama. Men i denne boka er alt befriende oppdatert og Odas reaksjon på kysset er: «Oi, sier hun og ser bekymret på meg. Sofie er jo opptatt».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer