Anmeldelse: Anne Wisløff «Lik meg - første gang»

- Ingen fikser sex første gang

Sexpress, hjertesmerte og farlig fyll – Anne Wisløff viser fram den sårbare ungdomstida i «Lik meg - første gang».

Å VÆRE UNG: Anne Wisløffs nye ungdomsroman er en treffsikker fortelling om ungdomstidas konflikter, redsler, dilemmaer og forelskelser. Foto: Hans Otto Bordvik
Å VÆRE UNG: Anne Wisløffs nye ungdomsroman er en treffsikker fortelling om ungdomstidas konflikter, redsler, dilemmaer og forelskelser. Foto: Hans Otto Bordvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg vil ha det lett, morsomt og useriøst, sånn som de andre. Jeg vil komme hjem seint og få kjeft av mamma, jeg vil snakke i timevis med venninner på FaceTime og være trygg på at hvis noe gøy skjer, så kommer jeg garantert til å få vite om det. Det er det eneste jeg ønsker meg. Venner. Men hvem vil de at jeg skal være?»

Det er Stella som baler med denne identitetsproblematikken. Hun er én av jentene i Anne Wisløffs nye ungdomsroman «Lik meg – første gang». Boka er basert på sjette sesong av NRKs serie Lik meg, der Wisløff har manus og regi. De andre jentene vi følger er temperamentsfulle Oda og populære Sofie. Inn i denne nokså skjøre treenigheten, dumper Leo, som Sofie ligger med. For nå som Sofie er blitt seksten, handler alt om sex. Linjen mellom dem som har gjort det og ikke, er skarp og hard. Alle er livredde for å havne i gruppa «de uerfarne og mislykka». Det gjelder vel bare å få det overstått?

Kjapp takt

Særlig innledningsvis har romanen liknende sekvensering som tv-seriene «Skam» og «Lik meg». Takten er kjapp, og den overordnende strukturen er ukedagene. Det hele begynner lørdagen da Sofie feirer sekstenårsdagen. De strikte, religiøse foreldrene er bortreist og Sofie blir dritings. Hun ender med å ha sex for første gang med en fremmed gutt, Leo, og i kjølvannet følger angst, selvhat, rykter og misforståelser. Alle tre jentene er i ulage, av ulike årsaker. Oda tenker trist: «Sofie er på den andre siden, og vi kommer aldri til å være på samme side igjen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer