Olga Bragina:

- Ingen fortjener denne grusomme redselen

Da Russland invaderte Ukraina, begynte forfatteren Olga Bragina å skrive dagbok på Facebook.

DAGBOKNOTATER: Forfatteren Olga Bragina har fortalt verden hvordan dager med krig oppleves, via Facebook. Her er hun utenfor Litteraturmuseet i Odesa - i en tid da hverdagene var helt vanlige. Foto: Jelena Bragina
DAGBOKNOTATER: Forfatteren Olga Bragina har fortalt verden hvordan dager med krig oppleves, via Facebook. Her er hun utenfor Litteraturmuseet i Odesa - i en tid da hverdagene var helt vanlige. Foto: Jelena Bragina Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

25. februar klokka 02.08: Vi har slokket lyset, men får ikke sove. Vi har ingen steder å flykte, og ikke noe kjøretøy å flykte med. (…) Bomberom har jeg ingen planer om å gå ned i, jeg har klaustrofobi. Nå har jeg akkurat klemt mammaen min og sagt at jeg elsker henne veldig høyt.

Olga Bragina (40) har bodd i Kyiv hele sitt liv. Hun er poet, har skrevet fem diktsamlinger og en roman, og jobber som oversetter.

– Vi levde de vanlige livene våre i en drabantby i utkanten av Kyiv, og plutselig befant vi oss i sentrum av historiske begivenheter. Dette er det viktig å skrive om, tenkte jeg. Jeg må skrive mens det skjer, sier Bragina.

Verdens undergang banker på

Hun er fortsatt i Kyiv første gang vi får tak i henne, i en tomroms leilighet sammen med broren Kostyk og foreldrene. Det er for vanskelig å komme gjennom på telefon, så hun svarer skriftlig. Forteller at ute er det mørkt og portforbud. Gatene er tomme. De er nesten tomme på dagtid også.

- De første dagene var det veldig skummelt. Som om verdens undergang var kommet. Heldigvis klarte foreldrene mine å komme seg hit før veiene ble stengt. Men vi kunne ikke sove, vi lå bare og lyttet etter nye eksplosjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer