Innrømmer drap

Dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen (53) avslører nye detaljer om drapet på Young Guns-lederen i ny bok.

INNRØMMER DRAP: Stig Millehaugen innrømmer drapet på Young Guns-lederen i ny bok. Foto: Politiet
INNRØMMER DRAP: Stig Millehaugen innrømmer drapet på Young Guns-lederen i ny bok. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvelden 19. januar 2009 ble Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed funnet drept i en utbrent bil på Haugerud i Oslo.

Stig Millehaugen (53) ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for drapet - til tross for at han nektet straffskyld både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Påtalemyndighetens sak var i stor grad knyttet til politiets kronvitne. Mannen, som var sjåfør av kjøretøyet, forklarte i retten at han så Millehaugen skyte Javed i bakhodet mens de alle tre satt i bilen på Haugerud. Deretter skal Millehaugen ha forsøkt å drepe sjåføren, som la på sprang for å berge sitt eget liv.

I boka «Gjerningsmann», som er skrevet bak fengselsmurene, erkjenner Millehaugen drapet - men hevder imidlertid at politiets hovedvitne var med på planleggingen.

Avslører detaljer

Millehaugen erkjenner nå for første gang at han - på bestilling og med en lovnad om å motta en million kroner - skjøt Javed for 14 år siden.

I boka hevder han imidlertid at drapet ikke skjedde på Haugerud, men i Tvetenveien mens bilen var i bevegelse.

«Tiden sto et øyeblikk helt stille, men det varte sikkert ikke et helt sekund engang. Seteryggen var i veien. Jeg løftet siktet og skjøt ham i stedet bak venstre øre», skriver han om drapet.

I et eksklusivt intervju med NRK i forbindelse med boklanseringen, avviser Millehaugen at boka er et forsøk på å stille seg selv i et bedre lys.

- Jeg kommer dårlig ut av det her, uansett hvordan du ser på det, sier han.

Millehaugen hevder også, både i boka og overfor statskanalen, at politiets kronvitne var med på planleggingen av drapet.

- Kronvitnet hadde en annen rolle i saken enn det retten har lagt til grunn. (...) Uten kronvitnet hadde ikke staten noen sak i det hele tatt, da hadde alle gått fri. Når vi sitter på tiltalebenken så er vi to stykker. Det burde sittet tre der, men tredjemann var kronvitnet, sier han til NRK.

Sidra Bhatti er advokaten til mannen som Millehaugen anklager i boka.

- Min klient hadde status som fornærmet i saken. Millehaugen ble dømt for overlagt drap og drapsforsøk. Vi forholder oss til dommen som ble avsagt av lagmannsretten, sier Sidra Bhatti til Dagbladet om anklagene som kommer fram i boka.

Morten Furuholmen, Millehaugens mangeårige forsvarer, sier til NRK at klienten vil begjære seg prøveløslatt til høsten.

PÅTENT: Bilen med avdøde Mohammed «Jeddi» Javed ble funnet påtent etter drapet i januar 2009. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PÅTENT: Bilen med avdøde Mohammed «Jeddi» Javed ble funnet påtent etter drapet i januar 2009. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

«Norges farligste mann»

I boka hevder han også å stå bak ranet av DNBs tellesentral på Løren i Oslo 28. desember 1999. Det ble løsnet flere skudd inne i lokalet - og bakmennene forsvant med over 30 millioner kroner.

Ranet omtales som norgeshistoriens største pengetransportran. Rekordutbytte har aldri blitt funnet og ingen har blitt dømt for ranet som Millehaugen nå hevder å stå bak.

Selve ranet skjedde mens 53-åringen var på permisjon.

Millehaugen har i en årrekke blitt omtalt som Norges farligste mann.

Han har sittet i fengsel hele sitt voksne liv etter å ha blitt domfelt for biltyverier, innbrudd og væpnet ran. Rett før jul 1992 skjøt og drepte han en fengselsbetjent i Sarpsborg fengsel i forbindelse med at han rømte.

I fjor sommer slo politiet riksalarm etter at 53-åringen rømte fra fengsel - igjen. Denne gangen møtte han ikke opp som avtalt etter en permisjon fra Trondheim fengsel.

Ei knapp uke seinere ble Millehaugen pågrepet i Østmarka i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer