Anmeldelse av Michelle Obamas bok «Lyset i oss alle»

Intetsigende fra Obama

Michelle Obamas oppfølger til suksessen «Mitt liv» er ei politisk tannløs selvhjelpsbok, en verktøykasse for det indre liv.

MICHELLE OBAMA: USAs førstedame fra 2009 til 2017, seinere suksessforfatter som hittil har solgt 17 millioner bøker og snakket til titusener på digre sportsarenaer over hele verden. Foto: Kagge forlag
MICHELLE OBAMA: USAs førstedame fra 2009 til 2017, seinere suksessforfatter som hittil har solgt 17 millioner bøker og snakket til titusener på digre sportsarenaer over hele verden. Foto: Kagge forlag Vis mer
Publisert

BOK: Tidligere førstedame i USA, Michelle Obama, har allerede begått en bestselger. Hennes memoarbok, «Min historie» (2018), har til dags dato solgt over 17 millioner eksemplarer på verdensbasis. Man behøver ikke være spesielt glup for å skjønne at suksessen måtte toppes med en oppfølger. Nå er den her, «Lyset i oss alle», en skikkelig lysfontene av en inspirasjonsbok, trykket i 2,75 millioner eksemplarer, solgt til 27 land, oversatt til 14 språk. Foreløpig.

«Lyset i oss alle»

Michelle Obama

Sakprosa, selvhjelpsbok

Forlag: Kagge
Oversetter: Lene Stokseth
Utgivelsesår: 2022

«Snakkesalig inspirasjon»
Se alle anmeldelser

Ifølge forleggerne er boka en verktøykasse full av gode råd for å oppnå et meningsfylt liv. Slike inspirasjons- eller «how to»-bøker har en tendens til å bli snakkesalige og generelle oppskrifter på å lytte til sin indre stemme, ta mer på hverandre, gripe dagen og liknende – intetsigende, vil mange hevde – besvergelser. Her skiller ikke Michelle Obamas bok seg nevneverdig ut fra dusinvaren.

Bra nok?

Det som gjør boka hakket mer leseverdig er selvsagt at hun illustrerer mestringsknepene med eksempler fra eget liv. Hun var tross alt USAs første svarte presidentfrue (2009-2017), og da skjønner man nødvendigvis at livsmestringen handlet om noe mer enn å ligge på sofaen og spise konfekt. Hun hadde noen hindre å forsere som var høyere enn vanlig. Gjennomgangsmelodien i den selvbiografiske «Mitt liv» lød: «Er jeg bra nok?» Og hennes egen konklusjon: «Ja, det er jeg».

Så hvordan kom hun dit? Svarene skal altså finnes og deles i «Lyset i oss alle». Rådene varierer fra de mest banale av typen lære seg å strikke via YouTube, til de mer reflekterte erkjennelsene av å overleve som «den eneste» i alle sammenhenger. Den eneste kvinnen, den eneste svarte, den eneste svarte kvinnen. Michelle Obama har erfart at hun lever i et ungt land dominert av et gammelt narrativ. Hennes tippoldefar hadde i sin tid vært slave i South Carolina. I dag verserer det i flere delstater forsøk på å forby skolene å undervise i kritisk raseteori.

FOREVIGET: Det hvite hus' offisielle malerier av Barak og Michelle Obama ble avduket i september i år. Foto: NTB
FOREVIGET: Det hvite hus' offisielle malerier av Barak og Michelle Obama ble avduket i september i år. Foto: NTB Vis mer

Upolitisk

Jeg savner en tydeligere politisk kontekst i «Lyset i oss alle». USA er som kjent blitt et dypt splittet samfunn i åra som er gått etter trumpismens inntog ved 2016-valget. Så seint som i forrige uke ble byggingen av Obamas presidentbibliotek i Chicago stanset fordi det ble funnet en renneløkke på anleggstomta. Slike utslag av hatkriminalitet formørker det amerikanske samfunnet. Dette perspektivet er så godt som fraværende i Michelle Obamas nye bok. Her er det mer den individuelle, indre kampen som fokuseres. Lysfontenene.

Det gjelder altså å nøre opp om det indre lyset vi alle er utstyrt med. Michelle Obama henter gjerne inspirasjon fra svarte kulturpersonligheter, som nobelprisvinner Toni Morrison i et intervju om barneoppdragelse: «Lyser ansiktet ditt opp når et barn kommer inn i rommet, enten det er ditt eget eller noen andres barn? Det er det de håper på», sa Morrison om sine to sønner. Og Obama konkluderer: «Hun bekreftet lyset deres, det unike lyset som skinte i hver av dem – viste dem bokstavelig talt at lyset var der, og at det tilhørte dem, var en kraft de kunne bære med seg.»

På tross av

Selv har hun opplevd flere lyseslokkere, for eksempel skolerådgiveren som etter en ti minutters audiens konstaterte at 17-årige Michelle «ikke var Princeton-materiale». Slike giftdråper er egnet til å holde folk nede, til å knuse stolthet og oppdrift. Uuttalte holdninger av typen «Hvordan har hun havnet her?» sementerer følelsen av annerledeshet hos dem som alltid må spille «på tross av»-rollen.

Den rollen har to ingredienser: Å skille seg ut, og å være uten betydning. Da unge Michelle Robinson fra Euclid Avenue i Chicagos fattigbydel South Side begynte på Princeton University, var tre av fire i klassen hennes hvite; to av tre var menn. I debatten om å rive ned monumenter av tidligere slaveeiere, har hun merket seg den tragikomiske faktaopplysningen at det i USA finnes 11 ganger flere statuer av havfruer enn av kvinnelige kongressrepresentanter.

Hvordan overlever man under slike betingelser? Det er dette «Lyset i oss alle» handler om. Michelle Obamas oppskrift er gode venner rundt kjøkkenbordet, mer vennlighet mot seg selv og andre, oppdra barna til selvstendighet, og ikke minst – å overvinne sitt eget fryktsomme sinnelag, dette indre monsteret som helst vil nedlegge veto mot alt. Her er inspirasjonstaler nok for millioner av lesere, i alle for dem som er henfalne til slikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer