Anmeldelse: Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth «Kristin må vekk»

Irriterende prat om Undset

Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth prøver å vise at «Kristin Lavransdatter» handler om #metoo. Det greier de ikke.

MANGLER: Noen reell samtale om «Kransen» og dens gåtefulle hendelser, oppstår aldri i boka «Kristin må vekk». Foto: Tor Stenersen
MANGLER: Noen reell samtale om «Kransen» og dens gåtefulle hendelser, oppstår aldri i boka «Kristin må vekk». Foto: Tor Stenersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Høsten 2020 fikk Line Norman Hjorth besøk av moren sin, forfatteren Vigdis Hjorth, i København. Det var en grå dag, og på veien stikker de innom en kafé. Der oppdager de til deres overraskelse at de leser samme bok. Nemlig Sigrid Undsets romantrilogi om Kristin Lavransdatters liv på 1300-tallet.

Jeg vet ikke riktig hva jeg hadde forventet meg av mor og datter Hjorths «Kristin må vekk». Vigdis Hjorth trenger ingen nærmere presentasjon, men datteren arbeider som lektor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. I tillegg til å ha utgitt ei bok om fortellingers rolle i rettssaker, har hun publisert et personlig essay om moren i en antologi for noen år siden. Jeg hadde derfor kanskje sett for meg en samtalebok mellom mor og datter om Undsets fascinerende verk.

Utelater ildprøven

Det man derimot får er en usedvanlig detaljert gjenfortelling av de første 100 sidene av første bind av romantrilogien. Den har tittelen «Kransen» og består av en fantastisk rik skildring av Kristins oppvekst i ei lita bygd i Gudbrandsdalen fram til hun er femten år og forlovet. Etter noen svært dramatiske hendelser, forlater hun stedet for å gå i kloster i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer