Hun avslørte Putins trollfabrikker:

Jages av Putins troll

Noen ble hjernevasket til å hate henne. De sendte meldinger og mente hun burde vært i fengsel. Eller død. Den finske journalisten Jessikka Aro tok opp kampen mot Putins troll.

PLAGES: Den finske journalisten Jessikka Aro begynte å skrive om russiske nettroll og deres innflytelse i 2014. Siden den gang er hun blitt jaget både av trollene og de som tror på dem. Foto: Nelli Kivinen
PLAGES: Den finske journalisten Jessikka Aro begynte å skrive om russiske nettroll og deres innflytelse i 2014. Siden den gang er hun blitt jaget både av trollene og de som tror på dem. Foto: Nelli Kivinen Vis mer
Publisert

De truet med å drepe henne. Kalte henne narkolanger, dophue, en mentalt syk person. Det gikk så langt at hun fryktet noen ville angripe henne fysisk. Dette var hverdagen til den finske journalisten og forfatteren Jessikka Aro. Og de som sto bak truslene, var Russlands troll.

- Jeg følte meg ikke lenger trygg i Finland, så jeg flyktet, sier Aro til Dagbladet BOK.

Jessikka Aro er journalist i den finske kringkastingen Yle, og startet i 2014 arbeidet med å avsløre russiske trollfabrikker og russisk informasjonskrig både i og utenfor Russlands grenser. Dette er blitt til boka «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden».

Den russiske regjeringen har utallige ganger nektet for at de blander seg inn i andre lands politikk ved hjelp av påvirkningsaksjoner og manipulering. I sitt arbeid beskrev Aro hvordan det russiske regimet brukte enorme ressurser på å spre propagandaen sin også til den demokratiske verden. Og hvordan det hele var organisert gjennom store, døgnbemannede bedrifter med mange avdelinger.

- Mitt siste besøk i Russland var i 2015, da jeg intervjuet folk som jobbet i en trollfabrikk i St. Petersburg. Modige folk som torde snakke med meg. Allerede da spredte disse fabrikkene russisk propaganda døgnet rundt, sier Aro.

Det tok ikke lang tid fra Aro startet gravearbeidet, før hun selv ble et mål.

- I falske nyhetssaker på nett og på sosiale medier ble jeg beskrevet som en utenlandsk agent og en kriminell. Slik desinformasjon kan være farlig, ikke bare for ytringsfriheten, men også for meg som individ. Jeg så hvordan russerne klarte å manipulere folks tanker, holdninger og oppførsel.

Aro ble et mål i Finland etter at det var blitt publisert flere hundre ulike historier om henne på sosiale medier. Ukjente mennesker, finske medborgere, truet henne, ifølge Aro.

- Noen ville drepe meg, andre kom med hatefulle meldinger, noen sa jeg burde være i fengsel. Folk var blitt hjernevasket til å hate meg, sier Aro i dag.

- Nato-bitch

SÅKALT DOP-LANGER: Her er et av eksemplene på saker der Jessikka Aro framstilles som en annen enn Yle-journalisten og forfatteren, som er det hun er. Foto: Screenshot
SÅKALT DOP-LANGER: Her er et av eksemplene på saker der Jessikka Aro framstilles som en annen enn Yle-journalisten og forfatteren, som er det hun er. Foto: Screenshot Vis mer

I 2017 valgte hun å forlate Finland. Hun hadde hatt en plan om å skape seg et rolig liv med mann og barn. Men alt ble satt på vent. Hvor Aro bodde de påfølgende åra, ønsker hun ikke å si noe om, men det har vært tøffe tak.

- I dag har jeg en baby og min egen familie, endelig. Denne sinnssyke Kreml-propagandaen stjal en del av livet mitt, og gjør det fremdeles. Jeg forsøker å late som at jeg lever et helt vanlig liv. At jeg ikke er på deres shit-liste, blir stalket, eller forfulgt på nettet, sier hun.

Men stadig kommer det meldinger på sosiale medier om at Jessikka Aro er en Nato-bitch, at hun er hjernevasket, psykotisk, betalt av amerikansk etterretning. Noen får seg til å skrive at det hadde vært «bedre om hun var død», ifølge Aro.

- Det er ubehagelig, men det er viktig at folk er klar over hvordan Russland bruker enorme ressurser for å påvirke og manipulere det offentlige ordskiftet ikke bare i Russland, men også i resten av verden. Russland driver en svært aktiv informasjonskrig.

HETS: Å være utsatt for Putins trollfabrikker var en stor påkjenning for den finske forfatteren og journalisten Jessikka Aro. Foto: Nelli Kivinen
HETS: Å være utsatt for Putins trollfabrikker var en stor påkjenning for den finske forfatteren og journalisten Jessikka Aro. Foto: Nelli Kivinen Vis mer

Profesjonelle

I 2019 flyttet Aro tilbake til Finland. Samme år ga hun ut boka «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden» på finsk. Boka er oversatt til svensk, ungarsk, polsk, estisk og engelsk, og nå også norsk.

- Det er jeg glad for, sier Aro.

Det er også den norske journalisten og lederen av Barents Press Norge, Amund Trellevik. For noen år siden var han i St. Petersburg, der han intervjuet en russisk kvinne som angivelig jobbet undercover på én av landets trollfabrikker.

- Det var fabrikken til Putins kokk, Jevgenij Prigozjin, og den var satt i system på alle mulige måter. Det var et svært kontorbygg med tematiske avdelinger, sier Trellevik.

Her var det ifølge Trellevik ulike avdelinger som jobbet spesifikt med Nato, Ukraina og russisk opposisjon - i og utenfor Russland.

- Hun vi intervjuet skulle være ei spåkone. Du kan kanskje le av det, men i Russland er overtro veldig aktuelt, og spåkoner er gjerne noe man tror på, sier Trellevik.

KYNISK OG DETALJERT: Journalist Amund Trellevik ønsker mer debatt om hvor mye russiske troll forsøker å påvirke og manipulere det offentlige ordskiftet. - Det er mer vanlig enn vi liker å tro, sier han. Foto: Ksenia Novikova
KYNISK OG DETALJERT: Journalist Amund Trellevik ønsker mer debatt om hvor mye russiske troll forsøker å påvirke og manipulere det offentlige ordskiftet. - Det er mer vanlig enn vi liker å tro, sier han. Foto: Ksenia Novikova Vis mer

Ønsker mer debatt

Kvinnen hadde ulike falske profiler på sosiale medier, i tillegg til å skrive blogg som spåkone. Hvor organiserte trollfabrikkene var, viste seg da den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble drept i februar 2015, bare dager før han skulle lede en demonstrasjon mot krigen i Øst-Ukraina.

- Da var det alle troll til pumpene for å diskreditere Nemtsov og hans arbeid. Man konstruerte debatter: Et troll skrev en kommentar, så kom andre troll og angrep det trollet. Det var oppkonstruerte motsetninger mellom de tre, som alle var troll. Så kynisk og så detaljert, sier Trellevik og fortsetter:

- Om du drar dette videre til det Jessikka Aro har vært utsatt for, så gikk jo alle troll på henne. Noe man må anta at er en svært, svært ubehagelig opplevelse.

Trellevik ønsker mer debatt om russisk propaganda og informasjonskrigføring.

- Vi må være klar over at det disse trollene holder på med er svært alvorlig og noe vi bør diskutere mer - også i Norge, sier han og legger til:

- Påvirkningsoperasjoner og manipulering av det offentlige ordskiftet, som disse trollene faktisk holder på med, er mer vanlig enn vi liker å tro. Derfor er det bra at denne boka kommer på norsk. Forhåpentligvis kan den øke kunnskapen og debatten om dette her hjemme.

Pioner

- Jessikka Aro var en pioner og en journalistisk helt som ble utsatt for veldig mange angrep for sitt arbeid med å avsløre hvordan russiske trollfabrikker systematisk blandet seg inn i vestlig media, politikk og samfunnsdebatt, sier Thomas Nielsen, redaktør i The Independent Barents Observer.

- Da hun avslørte dette i 2015, var det få i Europa som hadde oppmerksomheten rettet mot dette. Gjennom boka synliggjør Aro eksempler som gjør at folk kan kjenne seg igjen, både i Norge, men også i Sverige, Finland og andre europeiske land. Jessikka Aro skal ha all ros for sitt arbeid, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer