Anmeldelse: Keigo Higashino «Fatal hengivenhet»

Japansk krimsensasjon

Japansk krim er ikke hverdagskost. Det burde det bli.

SKY FYR: Keigo Higashino er født i 1958, og dette er bildet fra NTB er ikke tatt nylig. Forlaget til Higashino melder at forfatteren ikke vil ha bilder av seg publisert, og at han figurerer med bilde bare i noen av de tidligste romanene sine. Foto: NTB
SKY FYR: Keigo Higashino er født i 1958, og dette er bildet fra NTB er ikke tatt nylig. Forlaget til Higashino melder at forfatteren ikke vil ha bilder av seg publisert, og at han figurerer med bilde bare i noen av de tidligste romanene sine. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Ishigami er matematikklærer på en videregående skole. Hver morgen kjøper han lunsjpakken sin på lunsjbaren Benten bento. Det gjør han bare for å få et glimt av vakre Yasuko som jobber der. De er naboer, men Ishigami er en svært reservert mann, og våger ikke å gi uttrykk for sin kjærlighet til henne. En kveld banker Yasuko på døra hans. Hun trenger hjelp. Hennes brutale eksmann har oppsøkt henne og hennes lille datter, og nå ligger han død i leiligheten deres. Ishigami blir lykkelig over å kunne hjelpe, og legger en plan for hvordan kvitte seg med liket. Den er bokstavelig talt genial.

«Et vanlig menneske som prøver å dekke over en forbrytelse, vil bare gjøre det verre og verre for seg selv jo mer komplisert han prøver å gjøre dette. For et geni er det annerledes. Han vil gjøre det langt enklere; så enkelt at det aldri ville falle inn et vanlig menneske å gjøre det slik. Dermed blir det enkle til noe svært komplisert», heter det i denne boka, som faktisk handler om et matematikkgeni. Læreren Ishigani er opprinnelig en genial matematiker, men ga opp akademia og endte som lærer. I likhet med Elias Rukla (fra Dag Solstads «Genanse og verdighet») mener han elevene blir dummere og dummere for hvert år. Nå bruker han altså sin eminente hjerne til å pønske ut en mordgåte for politiet, som han mener er umulig å løse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer