Lars Elling i Leselyst

- Jeg blir mannevond

Bøkene om Lars Ellings liv har Ingvar Ambjørnsen allerede skrevet. - En periode utløste det latter hver gang jeg la igjen kortet mitt i baren, sier han.

FYRSTEN: Tidligere i år debuterte Lars Elling som romanforfatter med «Fyrstene av Finntjern». Nå leser han Hoellebeqs «Tillintetgjøre» - og sliter. Foto: Kristin Svorte
FYRSTEN: Tidligere i år debuterte Lars Elling som romanforfatter med «Fyrstene av Finntjern». Nå leser han Hoellebeqs «Tillintetgjøre» - og sliter. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

cHva leser du nå?

- Jeg leser Houellebecqs siste. Den hadde jeg gledet meg til lenge, og nå er jeg circa halvveis. Jeg liker alt han har skrevet før. «Kartet og terrenget» jublet jeg over. Men «Tillintetgjøre» sliter jeg med, gitt. Å lese den føles som å gjøre lekser. Hva har skjedd? Er det litt kjedelig eller er det bare mitt problem?

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Da jeg var ti år flyttet vi til et fremmed land. Jeg ble ensom og trøstet meg med mine foreldres bokhylle. Da jeg hadde lest alle de norske, begynte jeg på Hemingways «First 49 Stories». Det enkle språket og de klare setningene bandt seg fint til min nylærte engelsk. Det jeg la mest merke til, var at novellene la opp til historier de ikke helt fullførte. Noe manglet og ble hengende i lufta. Det kjentes bra på en frustrerende måte. «First 49 Stories» endret livet mitt, og jeg har lest den et dusin ganger siden, ofte uten å huske alle fortellingene, som om det var kommet til nye i mellomtiden. Merkelig.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Bøkene om mitt liv har Ingvar Ambjørnsen allerede skrevet, med en viss suksess. En periode utløste det latter hver gang jeg la igjen kortet mitt i baren. (Han overdriver en god del. Det vil jeg bare ha sagt.)

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Den siste gangen jeg leste ei selvhjelpsbok var i 1974. Det var «Speiderhåndboka». Jeg synes å huske at den var full av nyttige råd og vink om hvordan man gravde feltlatrine og skiftet skitupp, samt tips om bruk av nyttevekster som sisselrot og engsyre.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg smugleser ei bok akkurat nå. Vokalisten i det irriterende selvgode stadionkristenrockbandet U2, har skrevet en selvbiografi som dessverre er helt glitrende. Artikulert, reflektert og selvironisk. At artistnavnet Bono Vox stammer fra en høreapparatbutikk i Dublin er jo bare fantastisk.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Jeg sliter veldig med denne romankarakteren Paul Auster, som er forfatter, og liksom en metaskygge av sin opphavsmann. Jeg tror ikke et sekund på premisset, og Austers insistering på det, gjør meg mannevond

… og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Hvem ville jeg bedrevet ord med..? Sheherezade. Etter 1001 natt er det bare å forvente at begjæret får en dupp, men siden hun kan fortelle historier, har jeg fortsatt tro på at dette forholdet kan vare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer