Leselyst: Fabian Stang

- Jeg har dysleksi

Fabian Stang syntes det var noe herk å lese. Men så fant han teknikkene.

LESEHEST: Den siste boka Fabian Stang leste var Synne Corells «Likvidasjonen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LESEHEST: Den siste boka Fabian Stang leste var Synne Corells «Likvidasjonen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hva leser du nå?

- Den siste boka jeg leste er Synne Corells «Likvidasjonen». Den handler om hvordan jødene under krigen ble fratatt alle sine verdier. Skremmende lesning. Skremmende med tanke på hvordan vi mennesker kan oppføre oss. Jeg går å snuser i bokhandlerne. Det var slik jeg kom over Corell. Det er mye fra vår krig som ikke er så godt kjent. Det ikke så lenge siden krigen i Norge. Denne boka er godt skrevet og godt dokumentert.

Hvilken bok har gjort uutslettelig inntrykk på deg?

- Nå holdt jeg på å si «Norges lover». Men det må nok bli Fridtjof Nansens «Gjennom Sibir». Å lese om disse gutta som torde reise på lykke og fromme, hvor ingen kunne komme å hente dem om noe gikk galt. Det har gjort inntrykk. Det aller mest spennende er utferdstrangen mot det fremmede. Det er helt utrolig hva vi mennesker kan.

Hvilken bok har du smuglest?

- Jeg smugleser ikke. Eller jo da, leste jo Bjørneboes «Sangen om den røde rubin» under dyna. Den ble forbudt fordi det var mye sex. Jeg har dysleksi. Derfor ble det egentlig ikke så mye lesing av bøker før jeg ble voksen. Det var noe herk å lese. Men jeg opparbeidet meg noen teknikker etter hvert, som å gå tilbake til setningene når jeg ikke forstår innholdet. Bruke tid.

Hvilken forfatter skulle skrevet boka om deg?

- Det måtte blitt Hege Ulstein. Fordi hun er en luring. Hun har skrevet «Tillitsmannen» om Martin Kolberg. Vanligvis kan politikermemoarer bli litt kjedelige. Med mye: «jeg sa» og så videre. Men Ulstein har klart å få Martin Kolbergs subjektive oppfatning til å bli objektiv, ved at boka ikke er skrevet i jeg-form. Isteden skriver hun om ham på en måte som gjør at det framstår som om han skriver selv. Det er en god teknikk. Dessuten gjør Ulsteins kunnskap om det indre liv i Arbeiderpartiet at denne boka blir grundig og troverdig.

Hvilken selvhjelpsbok leste du sist?

- Mener du bøker om «hvordan få et bedre liv»? Nei, selvhjelpsbøker har jeg aldri lest. Jeg leste heller aldri den som het «Hel ved», som handler om hvordan man stabler ved. Den solgte jo enormt. Men, jeg klarer å stable ved selv – og det rotet jeg har i hodet, må jeg nok rydde opp i selv.

Hvilken romankarakter kan du ikke fordra?

- Jeg er veldig glad i Jo Nesbø, men jeg er nok forsynt når det kommer til Harry Hole. Jeg er veldig streng når jeg leser romaner, og stiller høye krav til forfatteren om det som står faktisk stemmer. I Harry Holes tilfelle kan man jo si at det er grenser for hvor mye juling man kan få og fortsatt stå på beina.

…. og hvilken romankarakter ville du ligget med?

- Her må jeg bruke mors utsagn: «Fabian, du kan ligge med hvem du vil bare du har en god følelse morgenen etter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer