Bokintervju: Oddvar Vignes

- Jeg ville bare forsvinne

Oddvar Vignes (42) trodde alle ville få det bedre uten ham.

MESTRING: Oddvar Vignes var klovnen som fikk folk til å le. Ingen skjønte at han ikke mestret livet. Nå har han skrevet boka «Sjølvmordsforsøket», om destruktive tanker og hvordan komme ut av dem. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
MESTRING: Oddvar Vignes var klovnen som fikk folk til å le. Ingen skjønte at han ikke mestret livet. Nå har han skrevet boka «Sjølvmordsforsøket», om destruktive tanker og hvordan komme ut av dem. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– Jeg følte meg totalt verdiløs som menneske. Hvis jeg forsvant ut av livet ville både jeg og de jeg var glad i få det bedre.

Oddvar Vignes sitter i lobbyen på et hotell i Oslo. Han nipper til en kaffekopp mens tommelen sveiper på mobilen. Skiller seg ikke ut der han sitter, en mann på hotelltur, avslappet og rolig. Øynene er rammet inn av firkantede brilleglass, på hodet har han en gul og glad skyggelue som reklamerer for verdens beste boller med tre utropstegn bak. Det er umulig å se på ham at han for noen år siden sjekket inn på et annet hotell for å ta livet sitt.

Vignes var som klovnen som gjøgler og får folk til å le, men som er trist og lei bak maska. Når venner arrangerte bryllup var Oddvar toastmaster, en oppgave han mestret med glans. Men ingen skjønte at han ikke mestret livet.

– Ingen tenker at toastmasteren vil ta livet sitt.

Han smiler som om han nettopp har fortalt en vits. Men det han snakker om er alvorlig. I 2009 hadde han det så vondt at han bestemte seg for å sette punktum. Nå har han skrevet boka «Sjølvmordsforsøket» om tida da han satt fast i sitt eget destruktive tankemønster. For å hjelpe andre med å se denne type tegn – og å gjøre noe med dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.