Kritikerprisen:

Jon Fosse fikk Kritikerprisen

– Jeg har alltid sett på kritikerprisen som en av de viktigste norske prisene objektivt sett, sier prisvinneren.

ENDELIG: Første gang Fosse var nominert til Kritikerprisen var 33 år siden. I dag vant han. Foto: Jørn H. Moen
ENDELIG: Første gang Fosse var nominert til Kritikerprisen var 33 år siden. I dag vant han. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag ble det klart at Jon Fosse er tildelt kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok i 2021 for «Eit nytt namn» – avslutningen på Septologien.

Boka rommer del seks og sju av storverket «Septologien» om den aldrende kunstneren Asle. Litteraturkritikerprisene for 2021 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag.

– Det er sjuende gangen jeg er nominert til denne prisen, og 33 år siden første gang jeg var det, så det er kanskje på tide, hvis jeg først skulle få den, sier Fosse til NTB.

– Jeg har alltid sett på kritikerprisen som en av de viktigste norske prisene objektivt sett. Innenfor litteraturmiljøet henger kritikerprisen kanskje øverst som den viktigste prisen, sier Fosse.

Fosse har tidligere fått flere priser, blant dem Aschehougprisen og Brageprisen. Sistnevnte fikk han i 2021 for samme verk han nå får kritikerprisen for.

Liv Køltzow ble tildelt sakprosaprisen for sin bok «Dagbøker i utvalg» (1964-2008), mens Astrid Nordang fikk kritikerprisen for beste oversettelse for «Familieleksikon» av Natalia Ginzburg.

Hilde Hodnefjeld fikk prisen for beste barne- og ungdomsbok for «Uppsa».

Bjørn Ivar Fyksen fikk prisen for årets litteraturkritiker for sitt arbeid i blant annet Bokmagasinet og Klassekampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer