Elin Enger har skrevet boka «Lyst»

- Kall meg en lystpredikant

Elin Enger (47) setter vekkerklokka på seks for å ha sex. Det bør alle kvinner prøve, mener forfatteren og tantralæreren.

LYSTPREDIKANT: For femten år siden flyttet Elin Enger til en gård på Gjøvik for å finne tilbake til seg selv. Nå kaller hun seg lystpredikant og har skrevet bok for å hjelpe andre. Foto: Arnfinn Johnsen
LYSTPREDIKANT: For femten år siden flyttet Elin Enger til en gård på Gjøvik for å finne tilbake til seg selv. Nå kaller hun seg lystpredikant og har skrevet bok for å hjelpe andre. Foto: Arnfinn Johnsen Vis mer
Publisert

- Send vibratoren til gjenvinning, og finn tilbake til deg selv. Først da kan du nyte den kroppen naturen har gitt deg.

Elin Enger kommer dansende over tunet på gården hjemme på Gjøvik, kjolen flagrer og hun har favnen full av geitrams hun skal gi til hønene. Smilet er bredt, håret langt. Hun ser tilfreds ut.

- Alle kvinner kan oppnå et sanselig og glødende forhold til sin egen kropp og seksualitet hvis de våger å være seg selv.

Den idylliske gården kunne vært revet rett ut av en turistbrosjyre der den klorer seg fast i dalsidene over Gjøvik, med rødmalt låve, et flere hundre år gammelt tuntre, summende bier i frodige blomster, og med Mjøsa glitrende nedenfor.

Overskuddsfenomen

Det er her Elin Enger fant tilbake til seg selv da hun flyttet fra Oslo for femten år siden. I åra som har gått har hun skapt et levebrød av å tilby kurs i tantrisk tilstedeværelse på gården. Hit kommer slitne kvinner, par som har mistet gnisten og turister fra fjern og nær som vil lære mer om tilstedeværelse og nytelse.

BEDRE: Elin Enger holder kurs og mener tantrafilosofien er svaret på et bedre liv. Foto: Arnfinn Johnsen
BEDRE: Elin Enger holder kurs og mener tantrafilosofien er svaret på et bedre liv. Foto: Arnfinn Johnsen Vis mer

- Sexlysten er det første som forsvinner når vi er stressa, sex er et overskuddsfenomen som blir næret av positivitet og sanselighet. Det er her vi må begynne, sier Enger.

Nå gir hun ut boka «Lyst» om hvordan du kan få et bedre forhold til kroppen din, løfte sexlivet til nye høyder, og hvordan få lyst og overskudd inn i hverdagen ved hjelp av tantrafilosofi.

Kvinnehelse

Boka har hun skrevet for å nå ut til kvinner som har sloknet, og som vil tennes på nytt.

- Jeg unner alle å gå ut i dagen i tent tilstand. Det handler ikke om å være kåt, men å ha lyst på livet, og være levende til stede. Det er det kvinnehelse handler om.

- Kvinnehelse er blitt en belastet betegnelse?

- Ja, derfor må vi ta den tilbake. Kvinnehelse handler ikke om brystproteser, Botox og fillers, men om velvære i egen kropp. Vær glad i de brystene du har, og innfør fem minutter med kjærlig brystmassasje hver dag. Jeg ser for meg en lystrevolusjon over hele landet hvis alle kvinner prioriterer det.

- Nå høres du ut som en vekkelsespredikant?

- Kall meg heller en lystpredikant. Selveste Dalai Lama sa for noen år siden at verden ville bli reddet av den vestlige kvinnen, jeg kan gi det et forsøk. Når jeg nå har funnet en nøkkel til et bedre liv vil jeg gjerne spre budskapet.

Tantra er en livsfilosofi som stammer fra India, og som tar sikte på å forene det sjelelige og det fysiske for å oppnå en dyp kontakt mellom kropp, sinn og sjel. Seksualitet er et av midlene som tas i bruk for å oppnå høyere tilstedeværelse.

Enger serverer iskaldt brønnvann og vannmelon, mens katta Sirius ligger langflat i skyggen.

- Tantra er en måte å forholde seg til seg selv og hverandre med kjærlighet, kjærlighetskunst er ordet som dekker det mest, det emosjonelle, det spirituelle og det seksuelle.

Miste kontrollen

Mange av kursdeltakerne er energiløse og slitne når de kommer til gården. Elin Enger kjenner igjen følelsen av å være helt tom.

- Jeg har vært der hvor jeg skulle fikse alt alltid. Karriere, vennskap, trening og familie, det var fullt kjør fra morgen til kveld.

- Hvordan klarte du å bremse?

- Prosessen startet etter at jeg fødte mitt første barn på sykehus for atten år siden. Fødselen ble noe helt annet enn det jeg hadde sett for meg, jeg opplevde å miste kontrollen over kroppen min, og det ble en vekker.

HVERDAGSLIV: Livet består av mye stress, det må man lære å takle, mener Enger. Foto: Arnfinn Johnsen
HVERDAGSLIV: Livet består av mye stress, det må man lære å takle, mener Enger. Foto: Arnfinn Johnsen Vis mer

Hanen gir fra seg et langtrukkent kykeliky i hønsehuset.

- Det var som om alarmen gikk, jeg ble opptatt av å komme i kontakt med min indre styrke, og fikk etter hvert tillit til min egen kropp. De neste tre barna mine ble alle født hjemme.

Et annet vendepunkt ble møtet med en tantralærer i London, en sånn type Hollywood-stjernene oppsøker når livet er i ubalanse.

- Jeg fikk lyst til å prøve det, og det har vært bestemmende for livet mitt videre. Nå er jeg der jeg vil være.

- Du har vel dårlige dager som alle andre?

- Selvfølgelig, men jeg har mer å hjelpe meg selv med når livet stormer. Tantra lærer oss å ikke legge lokk på de vonde følelsene, og jeg er ikke så redd for dem lenger.

Multiorgasmisk

Elin Enger slurper i seg vannmelon, forteller at hun smaker og sanser på en annen måte enn før.

- Jeg har fire unger som skal hit og dit med matpakker i sekken, gården skal driftes og middager skal planlegges. Livet er hektisk for meg også, men jeg nekter å vente til jeg blir pensjonist før jeg prioriterer meg selv og virkelig nyter livet.

Hun ler høyt.

- Jeg gir meg selv lov til å leve multiorgasmisk selv om jeg er mamma, det gir meg overskudd til å ha vannkrig i hagen med ungene når jeg er tilfreds.

- Multiorgasmer høres komplisert ut?

- Det handler om å våge å vise sårbarhet. Når jeg tør å vise meg som jeg er og likevel bli elsket av kjæresten min … Det er intenst å oppleve. For meg er det mye mer dramatisk enn å hoppe i fallskjerm. Det handler ikke om å lære superakrobatiske stillinger, men om å være ærlig til stede, oppleve med alle sanser og våge å gi seg hen.

KURS-BO: Deltakere på Engers tantra-kurs får bo i telt som dette. Foto: Arnfinn Johnsen
KURS-BO: Deltakere på Engers tantra-kurs får bo i telt som dette. Foto: Arnfinn Johnsen Vis mer

Hør hvordan fuglene synger, la sola varme kroppen, len hodet mot et tre. Sanselighet er lett tilgjengelig, mener Enger og forteller at alle som kommer hit blir oppfordret til å klemme tuntreet.

- Det høres veldig new age ut?

- Kall det hva du vil, det viktigste er at det funker. Vi lever så stressa liv at vi glemmer at vi er skapt for nytelse, ikke bare når det gjelder sex, men i alle aspekter av livet.

Hun rister på hodet.

- Mange av oss tenker på hva vi skal ha til middag neste dag når vi har sex, da er det ikke rart det ikke oppleves som spektakulært. Og ikke ligg og tenk på hvordan magen eller lårene dine ser ut, legg bort alt det der og ha en vennlig og raus dialog med deg selv, kjenn etter hva som er godt i din egen kropp.

Sett på alarmen

I boka kommer Enger med konkrete råd og tips som tar nytelsen til nye høyder.

- Hvorfor ta til takke med et kjedelig sexliv når vi kan ha et liv med orgasmer som bare varer og varer?

- Jo, men hvordan få tid i en travel hverdag?

- Jeg setter alarmen en time før jeg egentlig må stå opp, for meg har det vært revolusjonerende, og noe jeg anbefaler alle å gjøre. I kalenderen min står det sex klokka seks.

Hun smiler skjelmsk.

- Klokka seks er jeg uthvilt, varm og mottakelig, og har ikke hodet fullt av tanker og gjøremål. For meg har det vært overraskende positivt.

- Mange prioriterer en time ekstra søvn?

- Ja, men tenk å starte dagen med nærhet og nytelse, og gripe den nye dagen full av gnist og glød? Det gir meg mye mer enn en time ekstra søvn.

Sex må prioriteres, mener Enger.

- Intimitet er viktigere enn klesvask og støvsuging. Hvis alt skal gjøres ferdig før man tar seg tid til å pleie hverandre, er det ofte tomt på tanken når kvelden kommer.

TANTRA: Elin Enger har et rasle-instrument, ment for avkobling og meditering. Foto: Arnfinn Johnsen
TANTRA: Elin Enger har et rasle-instrument, ment for avkobling og meditering. Foto: Arnfinn Johnsen Vis mer

Selv om hun allerede har opplevd at taket løfter seg, vil hun enda høyere.

- I tantra er vi opptatt av å utvide. Hvor godt kan jeg la meg få ha det, hvor dypt kan jeg føle, hvor høyt kan jeg fly?

Hun ler, og innrømmer at hun er kravstor.

- Jeg forventer en livslang reise i ekstase.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer