Abid Raja:

Kan håve inn millioner

Abid Rajas bok «Min skyld» har blitt en enorm suksess med et opplag på 68 000. Dagbladets utregninger viser at den tidligere kulturministeren kan håve inn flere millioner på boka.

SUKSESSBOK: Abid Rajas bok Min skyld har blitt en stor suksess, med et opplag på 68 000 bøker. Foto: Hass Arne Vedlog / Dagbladet
SUKSESSBOK: Abid Rajas bok Min skyld har blitt en stor suksess, med et opplag på 68 000 bøker. Foto: Hass Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere kulturminister Abid Raja (V) kom i høst ut med boka «Min Skyld». I boka forteller han sin livshistorie, fra han ble født på Ullevål sykehus i 1975 til han ble kultur- og likestillingsminister i 2020.

«Min skyld» har mildt sagt blitt en enorm suksess. For et par uker siden ble han tildelt Bokhandlerprisen, og Rajas bok troner på toppen av salgslistene.

- Jeg har skrevet boka i håp om at vi kan snakke mer åpent om de vonde opplevelsene mange av oss har hatt, at vi kan kvitte oss med de negative skyld- og skamfølelsene. At boken nå når ut til så mange gir meg håp om at boken åpner opp for viktige samtaler i de tusen hjem, sier Raja til Dagbladet.

Rajas håp er at hans historie kan inspirere flere til å leve åpnere og friere liv.

- Hos Lindmo, har Nadia (Rajas kone journ.anm.) og jeg åpent fortalt at jeg undertrykket henne i starten av vårt forhold. For at Nadia skulle bli fri, måtte også jeg bli fri. Og takket være alle som hjalp meg gjennom mitt liv ble jeg så fri at jeg kunne bli likestillingsminister i verdens frieste land, og at jeg kunne våge skrive denne boka, sier han.

Flere millioner

Etterspørselen etter boka har vært stor, og Cappelen Damm har måttet trykke enda flere bøker for å holde tritt. Totalt har forlaget trykket 68 000 bøker. I tillegg er det lange ventelister på landets bibliotek. På Deichman i Bjørvika er det for eksempel over 1100 lesere som står i kø for å få låne boken, skriver Cappelen Damm i en pressemelding. Dagbladets utregninger viser at det heller ikke er fint lite Raja kan håve inn på boksalget.

Innbundet har boka en prislapp på ca. 350,-, og med et opplag på 68 000 vil det si at boka vil ha en inntjening på 23,8 millioner kroner, gitt at det selges like mange bøker som det trykkes. Norske forlag går ikke ut med eksakte salgstall.

Cappelen Damm informerer om at Raja har en standardkontrakt. Forfattere honoreres normalt med 13 prosent royalty av bokhandelprisen for de første 3000 solgte eksemplarene, og 15 prosent for salg ut over dette.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

Med det regnestykket som utgangspunkt kan Raja håve inn rundt 3,5 millioner kroner på «Min skyld» før skatt, om det gode salget fortsetter. Hva Raja har tjent på boka blir klart i mai til neste år. De fleste forfattere får utbetalt royalty i mai måned året etter utgivelse, informerer Cappelen Damm.

Raja har ikke kommentert hva han vil bruke pengene på.

- En bok med langt liv

Knut Gørvell, salgs-og markedsdirektør i Cappelen Damm, forteller til Dagbladet at da forlaget fikk lese manus til «Min skyld», skjønte de med det samme at dette var noe helt spesielt.

- Det er jo da utrolig gøy at også leserne, anmelderne og bokhandlerne har sett det vi så. Og at vi alle er like begeistret, sier Gørvell.

- At en bok som kan åpne opp for flere samtale om skam, skyld og utenforskap, og som belyser hvordan det kan oppleves å vokse opp mellom to kulturer, nå ligger som Norges mest solgte bok føles både meningsfullt og oppløftende, fortsetter han.

Etterspørselen har som sagt vært enorm, og Gørvell ser ikke bort fra at det blir trykket flere eksemplarer.

- «Min skyld »er foreløpig trykket i et opplag på 68 000 bøker, og jeg er veldig sikker på at det tallet vil stige for dette er en bok med langt liv, avslutter Gørvell.

- Rørt

Abid Rajas bok har blitt møtt med bred anerkjennelse ikke bare hos leserne. Da han ble tildelt Bokhandlerprisen var det første gang en sakprosabok vant siden 2002.

Det var en rørt Raja som mottok prisen.

- Jeg er ydmyk og takknemlig. Det er den tredje boka på 50 år som ikke er skjønnlitteratur. Jeg er desto mer takknemlig for at den blir hevet frem, sa han til Dagbladet.

Raja fortalte at han var usikker på hvordan boka ville bli mottatt da han skrev den.

- Jeg var usikker på om leseren ville tåle det, om jeg utleverte for mye. Det er ikke før jeg reiste rundt på bokbadene jeg har sett at mottakelsen har vært så positiv, at den har gitt folk håp og at lesere har grått, fortsatte han.

Av Dagbladet fikk boka terningkast fem.

Dagbladets anmelder Marius Wulfsberg skrev at «Min skyld» gir inntrykk i sin skildring av politikerens kamp mot skyld og skam.

Selv om Wulfsberg mente historien om Raja ikke bare bør leses som et resultat av en motsetning mellom pakistansk og norsk kultur, gir den større sammenhengen ny dybde til fortellingene om en vanskelig oppvekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer