Russland-ekspert og historiker:

- Kan sende Putin på sanatorium

- Vladimir Putin har gått fra å være smart til veldig dum, og kan risikere å bli fjernet. Det vil ikke gjøre situasjonen bedre, mener Russland-ekspert og historiker Antony Beevor.

INGEN OPTIMIST: Den britiske historikeren og forfatteren Sir Antony Beevor har fulgt Russlands historie tett, og er nå aktuell med boka Russland. Revolusjon og borgerkrig 1917-1921. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN OPTIMIST: Den britiske historikeren og forfatteren Sir Antony Beevor har fulgt Russlands historie tett, og er nå aktuell med boka Russland. Revolusjon og borgerkrig 1917-1921. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putin har alltid vært smart, men han er veldig dum om dagen. Han ser ut til å ha mistet grepet fullstendig, og har oppnådd helt det motsatte av hva han hadde planlagt å gjøre i Ukraina, sier den anerkjente historikeren og forfatteren Sir Antony Beevor.

Som de fleste andre, ble han også tatt på senga da Russland invaderte Ukraina.

- Jeg visste bare om én person, som var sikker på at Putin ville angripe. Polens tidligere utenriksminister Radek Sokovski var overbevist om at Putin var ond, og fortalte meg at man kjente ondskapens tilstedeværelse når Putin kom inn i rommet, sier Beevor til Dagbladet.

Den britiske forfatteren var nylig i Oslo i forbindelse med at hans siste bok «Russland. Revolusjon og borgerkrig 1917-1922» er oversatt til norsk. Han mener det ikke er usannsynlig om Putin plutselig forsvinner.

- I løpet av februar eller mars neste år vil vi vite mye mer, og jeg blir ikke overrasket om Putin da er borte, sier han og fortsetter:

- Mye vil avhenge av farten på oppløsningen av den russiske hæren, og om Putin prøver å sette i gang et skremselsangrep av ren desperasjon. Språket hans er blitt ganske vanvittig, Putin har gått fra å snakke om brødre og søstre til fascister og nazister. Han snakker om satanisme. Det er en ekstremt mental forvitring som pågår nå, sier Beevor.

Historikeren viser til den gamle Sovjettida, og henter fram sanatorium-muligheten.

- Det kan godt hende at Putin sendes av gårde til et sanatorium, mens de andre i hans krets bestemmer seg for hvem som skal ta over. For å gi regimet et ferskt ansikt, sier han.

- Men det vil ikke endre noe. Det finnes ingen liberale som plutselig kan komme inn og ta over, og de som tar over er verre enn Putin. Disse folkene vet at det ikke er noe alternativ for dem. Deres egne liv, for ikke å glemme deres formuer, vil ellers være i fare, sier Beevor.

Gangsterboss

Han mener Putin og hans krets er «fanger av sin egen fortid», med en kontinuerlig frykt for å være omringet og truet av fiender. Putin jobber heller ikke for å bli godt likt av folket.

- Som enhver gangsterboss, vil han ha respekt og frykt, sier Beevor.

Dette er en del av russernes historie, noe Putin spiller på, akkurat som forgjengerne hans gjorde.

- Det har alltid vært en rettferdiggjøring i Russland: Et så stort land har behov for den sterke mann, ellers vil det klappe sammen. Da Stalin døde, var nesten alle innbyggerne i tårer. Ikke fordi de elsket Stalin, men fordi de var redde for at en russisk borgerkrig kunne bryte ut fordi de har mistet en sterk mann, sier Beevor.

GANGSTERBOSS: Russlands president Vladimir Putin avbildet under en tale i Moskva i september. - Putin vil ikke bli elsket. Som enhver gangsterboss, vil han ha respekt og frykt, sier Beevor. Foto: Reuters / NTB
GANGSTERBOSS: Russlands president Vladimir Putin avbildet under en tale i Moskva i september. - Putin vil ikke bli elsket. Som enhver gangsterboss, vil han ha respekt og frykt, sier Beevor. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Også det russiske militæret skal gjøre motstanderne redde, noe Beevor viser til at går tilbake til mongolinvasjonen i det 12. århundret.

- Opp gjennom åra har terror, masseødeleggelser og voldtekt vært krigsverktøy for russerne. Sånn var det også i Europa under religionskrigene, men det har forsvunnet for lenge siden, sier Beevor.

- Russere synes fanget i egen fortid. Ikke alle, selvsagt, og en historiker skal utfordre generaliseringer. Men - når vi ser på mulighetene for demokrati og det som skjer i Russland nå... Så er ikke lærdommen veldig oppløftende.

Krym er nøkkelen

Som krigshistoriker følger han naturlig nok den pågående krigen nøye. Beevor trodde lenge at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville bruke den annekterte Krymhalvøya som det han kaller et «smart forhandlingskort».

- Her ble jeg nylig korrigert av en ambassadør som kjenner Zelenskyj godt. Hun sa at presidenten er så sint over det som har skjedd med landet, at det ikke er snakk om at noen russere får bli værende på ukrainsk territorium. Zelenskyj er fast bestemt på å ta tilbake hele Krym, sier Beevor.

Forfatteren viser til at både britene og amerikanerne lenge har vært veldig nølende med å tillate et ordentlige angrep på Krym.

- Dette kunne du se på hvilke våpen ukrainerne ble gitt. Nå ser det ut til å ha endret seg. Da britenes forsvarsminister nylig var i Washington, hintet han åpent om at Krym nå er et legitimt mål, sier Beevor og fortsetter:

- Mye har endret seg. Det som er sikkert, er at krigen ikke vil slutte veldig snart. Men Krym vil bli en del av nøkkelen, det er det ingen tvil om, sier han.

Langvarig og stygg krig

Beevor er imponert over hva ukrainerne har fått til, og viser til at de nå besitter flere stridsvogner enn russerne, takket være massiv hjelp fra USA, Storbritannia, EU og Norge.

- For en gangs skyld mener jeg at den vestlige alliansen har spilt sine kort ganske bra. Jeg synes at Jens Stoltenberg og Nato og alle andre har vært svært imponerende. De har ikke provosert unødig og beveget seg rolig, sier Beevor.

Den russiske angrepskrigen tror han fortsetter. Til det verre.

- I tida framover tror jeg vi vil se stygge missilangrep og alt det fører med seg. Det er ingen tvil om at Kherson og andre byer vil bli fullstendig smadret til fillebiter, spår Beevor.

- Så vi bør være bekymret?

- Ja, jeg er ekstremt bekymret. Det er mange faktorer som spiller inn. De russiske soldatene har ikke et godt motiv for å kjempe. Under andre verdenskrig var det litt annerledes. Da var det snakk om en hevn for hva nazistene hadde gjort. Det eksisterer ikke nå, og er en av grunnene til at moralen i de russiske troppene er så elendig.

Ifølge Beevor, har den russiske hæren den siste tida rekruttert hjemløse i Sankt Peterburgs gater, og fanger fra høyrisikofengsler.

- Jeg er redd for at de som er blitt rekruttert kjemper ganske effektivt fordi de har blitt gitt en grusom gulrot: De kan gjøre akkurat hva de vil når de kommer dit. Vi vet ikke, men jeg frykter at det vil skje grusomheter enda verre enn det vi så Butsja og andre steder, sier Beevor.

PÅ CELLEGIFT: Sir Antony Beevor er nå midt i en kreftbehandling, og ønsker derfor ikke å prate om mulige nye bokprosjekter. - Hjernen jobber rimelig bra, mens kroppen sliter. Derfor kan jeg ikke konsentrere meg om nye bøker nå. Jeg har to prosjekter, men uten å ha bestemt meg for hvilken, avslører han til Dagbladet BOK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ CELLEGIFT: Sir Antony Beevor er nå midt i en kreftbehandling, og ønsker derfor ikke å prate om mulige nye bokprosjekter. - Hjernen jobber rimelig bra, mens kroppen sliter. Derfor kan jeg ikke konsentrere meg om nye bøker nå. Jeg har to prosjekter, men uten å ha bestemt meg for hvilken, avslører han til Dagbladet BOK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Har tapt krigen

Samtidig mener han at situasjonen likevel er mye bedre nå enn da krigen startet i februar.

- Selv Putin skjønner at han mer eller mindre har tapt krigen. Men det gjør at hele situasjonen er farligere når det gjelder menneskeliv, hevn og ødeleggelser.

- Er russere igjen redde for en ny, stor borgerkrig, om Putin-regimet rakner?

- Nei, det vil aldri bli 1917 igjen. Revolusjoner finner bare sted når det styrende regimet har mistet troa. Eller mistet ønsket om å styre. Det er ikke saken her. Om Putin forsvinner, står hans erstattere klare. Og de er verre, gjentar Beevor.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer