Kast deg over denne

Første del av president Barack Obamas selvbiografi er preget av kritisk selvrefleksjon og ukuelig optimisme.

INNFRIR: President Barack Obamas selvbiografi er møtt med skyhøye forventninger - og den innfrir. Den en oversatt til 24 språk. Foto: NTB
INNFRIR: President Barack Obamas selvbiografi er møtt med skyhøye forventninger - og den innfrir. Den en oversatt til 24 språk. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Geronimo identifisert … Geronimo EKIA.» Forkortelsen er militær og betyr Enemy Killed In Action. Fiende drept i kamp. Beskjeden om Osama bin Ladens død kom mens president Barack Obama satt bøyd foran en skjerm i Det hvite hus 1. mai 2011. To Black Hawk-helikoptre med 23 SEAL-soldater hadde akkurat gjennomført operasjon Neptune Speare, fløyet fra Jalalabad i Afghanistan til Abbottabad i Pakistan, der al-Qaida-lederen levde i skjul i en bolig bak høye murer. Obama visste at hans første periode som president ville bli den eneste hvis operasjonen mislyktes.

«Dette var den første og eneste gangen jeg som president så en militær operasjon utspille seg i sanntid, med spøkelsesaktige bilder som beveget seg over skjermen», skriver han i selvbiografien «Et lovet land». Den dramatiske historien om operasjonen, de lange forberedelsene, tvilen, risikovurderingen og den halsbrekkende gjennomføringen avslutter første bind i biografien. Boka er på 800 sider, Barack Obama har mye på hjertet.

Forventninger

Her begynner han fra begynnelsen, oppveksten med mor og besteforeldre på Hawaii, og avslutter i 2011, altså før hans andre presidentperiode. Donald Trump, daværende TV-kjendis og eiendomsmagnat, var allerede begynt å fortone seg som en truende, mørk sky over Obamas liv og virke. Mer om dette i neste bind, sannsynligvis, men det første er heller ikke fritt for nedturer og den særskilte dosen mistenksomhet som skal ramme USAs første svarte president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer