Hanne Kristin Rohde

Kaster seg på trenden

Flere forfattere har gjort det før henne. Nå er Hanne Kristin Rohde i gang med nytt bokprosjekt. Helt på egen hånd.

SPENT: På tampen av 2020 registrerte Hanne Kristin Rohde et eget forlag. Nå er hun i gang med sitt første selvstendige bokprosjekt. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SPENT: På tampen av 2020 registrerte Hanne Kristin Rohde et eget forlag. Nå er hun i gang med sitt første selvstendige bokprosjekt. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ønsker å erfare og gjøre alt selv, og ikke bare være en brikke i et forlag som ordner alt, sier Hanne Kristin Rohde.

For åtte år siden sa hun opp topplederstillingen i politiet og debuterte med sin første krimroman «Mørke Hjerter». Deretter har bestselger-seriene «Blålys» og «Wilma Lind» solgt i bøtter og spann for Kagge Forlag.

Men i 2020 registrerte Rohde sitt eget forlag og kalte det Moonlight. Nå skal hun gi ut sin første barnebok, «Spionklubben», helt på egen hånd. Ideen fikk hun allerede i 2018. På et Widerøe-fly fra Florø, da hun snakket med sidemannen.

- Han var ung, innovativ og hadde vunnet en gründerpris. Jeg glemmer aldri ansiktsuttrykket hans da jeg fortalte om hvordan forlagsbransjen fungerer; der gir man blant annet fra seg rettigheter til eget verk. Han fikk meg til å føle meg som den sjuende far i huset, forteller Rohde.

Etter dette begynte hun å gruble.

Økende trend

Det er en stadig økende trend at forfattere gir ut bøker på eget forlag. I begynnelsen av januar ga Øystein «Pølsa» Pettersen ut boka «Helt Konge» på eget forlag, i samarbeid med Bookis. Boka forhåndssolgte 5000 eksemplarer og ligger nå på andre plass på topplista for generell litteratur.

Selskaper som Bookis, BoldBooks og Kolofon tilbyr å hjelpe forfattere med å gi ut bøker selv.

- Grunnen til at vi gjør dette er fordi vi synes det er urimelig at den som faktisk skaper verdiene i bokbransjen skal sitte igjen med minst. Ikke bare sitter forfatteren igjen med minst penger, de må også gi fra seg rettighetene sine på livstid, forteller daglig leder i BoldBooks, Kristin Over-Rein.

Flere forfattere, blant andre Unni Lindell og Hanne Kristin Rohde, har gått inn på eiersiden i selskapet.

Fortsetter hos Kagge

- Jeg er definitivt som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler», forteller Rohde.

Hun kommer til å fortsette med bestselger-seriene «Blålys» og «Wilma Lind» hos Kagge Forlag.

- Det er ikke snakk om oppsigelse eller uvennskap, men når verden går framover, ønsker jeg å se hva som skjer der ute og lære.

Rohde bekrefter at det er mye å sette seg inn i når man står for hele bokprosessen selv. Spesielt når man er i startgropa.

I januar 2021 ga hun ut lydbok av bestselgeren «Kjemp for alt hva du har kjært», fra eget forlag. Etter å ha lest inn sin egen historie i lydstudio. Hun laget også en e-bok basert på boka «Kråka som hadde høydeskrekk».

- Må ta all risiko

Bjørgulv Vinje Borgundvaag er samfunns- og myndighetskontakt i Forleggerforeningen. Han mener det er fordeler og ulemper ved å gi ut bøker selv.

- Fordelen er at forfatteren har full kontroll på teksten og får alle inntektene av salget. Bakdelen er at de må ta all risiko og alle kostnader selv, sier Borgundvaag.

Selvpubliseringstjenester gjør det mulig for flere å gi ut bøker, og det er bra, mener han. Men det er ikke en selvfølge at tjenestene forfatterne kjøper er like gode som hos et erfarent forlag.

- Etter at forfatteren har fått hjelp til å redigere teksten, tar forlaget også jobben med å sette og designe boka, og de markedsfører den. I tillegg forhandler forlaget trykkepriser, og sørger for distribusjonen, slik at boka når ut til dem som skal kjøpe den. Forlaget forvalter og håndterer i tillegg forfatterens rettigheter.

Det er også viktig å huske på at forlag som bruker normalkontrakt garanterer forfatteren et minstehonorar, selv om boka ikke selger, legger han til.

En evigvarende avtale

Når du signerer med et forlag, inngår du en avtale som i utgangspunktet ikke har en utløpstid.

- Forlagsavtalen gjelder ut hele verkets vernetid, som er 70 år etter forfatteren dør. For forfatteren vil det si at avtalen er evigvarende, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Hvis boka slutter å selge kan forfatteren overta rettighetene, men i praksis kan det være vanskelig å komme seg ut av avtalen, sier han.

- Personlig synes jeg det er positivt at forfatterne har muligheten til å gi ut bøkene sine selv. Det gjør at forlagene må holdes litt i øra hvis forfatterne ikke er fornøyde med oppfølgingen, sier Eystein Hanssen, styreleder i Forfatterforbundet.

Han mener at disse forfatterne kommersielt sett får mer «bang for the buck».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer