Anmeldelse: Louise Glück «Vinteroppskrifter fra kollektivet»

Klokt fra nobelprisvinner

Nobelprisvinner Louise Glück er en uhyre dreven poet, men her blir formuleringene hennes ofte i overkant stive og kantete.

PRISVINNER: Den amerikanske lyrikeren Louise Glück ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2020. Hennes 13. diktsamling kom ut året etter. Foto: NTB
PRISVINNER: Den amerikanske lyrikeren Louise Glück ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2020. Hennes 13. diktsamling kom ut året etter. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Louise Glück (etternavnet for øvrig uttalt med en i-lyd: Glick) ble tildelt Nobels litteraturpris i 2020. Selv ville jeg nok foretrukket andre poeter, også engelskspråklige, men at valget falt på Glück er slett ikke ubegripelig. Siden 1968 hadde hun utgitt et dusin utsøkte diktsamlinger, med dikt som inviterer til kontemplasjon, til en form for stille ettertanke.

Da hun mottok prisen, forelå bare «Averno» på norsk, i mine øyne hennes kanskje sterkeste bok. Den var gjendiktet av Per Petterson, i en underlig muntlig tone – på såkalt radikalt bokmål. I fjor kom Glücks antakelig mest allment anerkjente bok, «Vill iris», ut i Ingvild Burkeys gjendiktning. Hennes språk er langt mer formelt – man må kunne kalle det riksmål. Nå har Burkey også gjendiktet Glücks trettende diktsamling, utgitt på engelsk i 2021, altså etter nobelpristildelingen.

Uten en tråd

Tittelen «Vinteroppskrifter fra kollektivet» kan kanskje umiddelbart forlede leseren til å tenke at samlingen har en slags tematisk enhet, eller en rød tråd. Men slik virker det ikke. I hvert fall har ikke den røde tråden så mye med «vinteroppskrifter» å gjøre. Tittelen på diktsamlingen er simpelthen tittelen på ett av diktene, og selv om dette diktet dreier seg om hvordan man i eldre tider tålmodig lagde mat i den ugjestmilde vintertida, består diktsamlingen som helhet av enkeltstående dikt, uten åpenbar sammenheng – noe som for så vidt gjelder flere av Glücks utgivelser, om ikke de to som allerede foreligger på norsk – de er preget av tydelige tematikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.