Anmeldelse: «Zelenskyj - Presidenten og hans land»

Klovnen som ble helt

Han ble klovn for å leke med makta, og folk lo seg skakke. Nå er det ingen som lenger ler av Volodymyr Zelenskyj.

HELTEN: Volodymyr Zelenskyj er en moderne helt. Nå har han fått sin biografi på norsk. Foto: NTB
HELTEN: Volodymyr Zelenskyj er en moderne helt. Nå har han fått sin biografi på norsk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

BOK: Det var på høy tid at det kom en biografi på norsk om vår tids helt, den ukrainske krigspresidenten Volodymyr Zelenskyj. Mannen som med sin jernvilje, sitt mot, og sin stamina stanset den russiske kriger-presidenten Vladimir Putin fra å ta hovedstaden Kyiv, er en moderne eventyrskikkelse. Mannen med biceps som en triatlon-utøver, som i månedsvis holdt sine korte appeller filmet på mobilen til sitt folk, kledd i sin grønne t-skjorte - kledelig militært, men uten distinksjoner, og derfor ett med sitt folk - har gått rett hjem hos presidenter og maktpersoner, og hos det helt vanlige publikum.

«Zelenskyj - Presidenten og hans land»

Steven Derix med Marina Shelkunova

Biografi

Forlag: Spartacus
Oversetter: Guro Dimmen
Utgivelsesår: 2022

«Et nødvendig portrett av klovnen som ble president.»
Se alle anmeldelser

Den nederlandske journalisten Steven Derix har sammen med Marina Shelkunova skrevet boka «Zelenskyj - Presidenten og hans land». Det er blitt et nødvendig portrett av en mann som omstendighetene har gjort stor. Men man gripes av at det hele tida kunne vært gjort mer ut av denne korte boka på bare 150 sider. Ikke bare er den mye kortere enn det etter hvert rike kildegrunnlaget innbyr til. Fortellergrepene kunne med hell vært djervere, og gjort fortellingen rikere.

Klovnen som ble leder

Men det viktigste er her. For paradoksene står i kø når man skal beskrive den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Han var klovnen som med sitt alvor fikk alle til å le. Han var akademikersønnen som ble leder for sin gjeng - men ikke ungdomskriminell - i en industriby i oppløsning. Han er den sekulære jøden i det sterkt antisemittiske Ukraina, som døper sine barn i kirka, og som beskyldes av sin nemesis og fiende, Vladimir Putin, for å være narkoman og nazist. Han er presidenten i Ukraina, men for bare noen få år siden behersket Zelenskyj, som har russisk som morsmål, ukrainsk dårlig. Og han er klovnen som ble en nasjonal leder av stort format.

For å si det sånn: I Ukraina er det rundt 500 år mellom hver gang det kommer slike fra bygdene. Den siste - og egentlig eneste - som kan måle seg med Zelenskyj som framgangsrik ukrainsk nasjonsbygger, var kosakk-høvdingen Bohdan Khmelnytskyj, født i det herrens år 1595. Men det var han som med den ydmykende avtalen med Russland Perejaslav i 1654 åpnet for den russiske ekspansjonen mot sør og øst, langt inn i dagens Ukraina.

Helt og taper. Så vanskelig er Ukrainas historie. Er det en forsmak på helten Zelenskyjs skjebne?

Intelligentsiaen

Derix' bok begynner i heltens fødeby Kryvyj Rih, en pregløs industriby med litt over 600 000 innbyggere ved ei sideelv til Dnipro, sør i landet. Med en professor i matematikk som far og en ingeniør som mor, tilhører familien, som er sekulariserte jøder, byens elite. Morsmålet er russisk, og familien tilhører det som en gang var den sovjetiske intelligentsiaen.

Med krisa på 1980- og 90-tallet som kulisse, vokste Zelenskyj opp i byen med kallenavnet «Ukrainas Palermo», fordi en lokal mafia snart tok over byen, og ungdomsgjenger krevde beskyttelsespenger for at man ikke skulle bli banket opp.

Men det er i denne byen Volodymyr finner både sin seinere kone, og alle sine beste venner som han knyttet til seg i komiker-gruppa Studio Kvartal 95, som skulle gjøre ham kjent. Mens oppveksten i hjembyen er skildret bedre i andre reportasjer jeg har lest, er skildringen av vår helts vei fra gjøgler og klovn, til komiker-gruppas ubestridte og ryddige leder, godt beskrevet i boka. Det er gjennom sin reise som klovn Zelenskyj også ble den jernmannen den jevne avisleser idag kjenner ham som.

EKTEPAR: Volodymyr Zelensky sammen med kona Olena etter en debatt i 2019. Foto: NTB
EKTEPAR: Volodymyr Zelensky sammen med kona Olena etter en debatt i 2019. Foto: NTB Vis mer

Politiske drama

Nytt for denne anmelder er det at Zelenskyjs omreisende og etter hvert TV-sendte show er så nær knyttet til det politiske dramaet som Ukraina ar vært gjennom de siste 20 åra. På scenen har Zelenskyj karikert både den ubegripelige ubesluttsomme president Viktor Justsjenko, som ledet Den oransje revolusjonen i 2005, og president Viktor Janukovitsj, Putins favoritt, som måtte rømme for livet under den andre revolusjonen i 2014.

Zelenskyj er et arbeidsjern som ser ut til å ha holdt sin sti ren, og ikke blitt kjøpt opp, eller underlagt andres politiske føringer. Han holder sin kunstneriske frihet høyt, fra første stund. Det dreier seg om høye prinsipper, forteller forfatteren.

TV-serien som gjorde ham til president, den presidenten med klart størst oppslutning i Ukrainas historie, med 73 prosent, handlet om en historielærer som «klikker» i klasserommet, og lirer av seg en tirade med utskjelling av landets korrupte ledere. Dette blir tatt opp av en elev som sender tiraden på sosiale medier der historien «går viralt», som det heter på anglifisert norsk. «Folkets tjener», het serien, og det ble også navnet på Zelenskyjs politiske bevegelse.

Resten er - som vi vet - historie.

«Zelenskyj - Presidenten og hans land»

Kjøp boken

Steven Derix med Marina Shelkunova ««Zelenskyj - Presidenten og hans land»»

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer