Anmeldelse: Val McDermid, «Mord til jul»

Kriminelt god på plott

Lesbisk arbeiderklassefeminisme, Sherlock Holmes og arsenikkmord i forbilledlig klassiske krimnoveller.

JULEDRONNING: Val McDermid er krimdronning, og viser også at hun kan skrive strålende julenoveller i krimsjangeren. Foto: David Hartley / NTB
JULEDRONNING: Val McDermid er krimdronning, og viser også at hun kan skrive strålende julenoveller i krimsjangeren. Foto: David Hartley / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Krim hører tradisjonelt påsken til – i hvert fall her i Norge – men Cappelen Damm er god på nisjeutgivelser. I år utgir de også spesialskrevne julebøker, med det de kaller julegaranti. Det er blant annet Siri Østlis småsøte «Adventskalenderen», en gjenutgivelse av Beate Grimsruds nydelige «God jul. Hvor er du?», J.K. Rowlings barnebok «Julegrisen» og altså skotske Val McDermids krimnoveller «Mord til jul». Med titler som «Jenta som drepte julenissen», og en morder, hvis julehilsenen består av arsenikk, er dette en novellesamling i klassisk, creepy, britisk ånd.

Referansene til Agathe Christies lukkede rom-mysterier er åpenbare i disse ti novellene. Som i «Jul på herregården», der sønnen i huset får det for seg at han vil selge herregården for å bli musiker. Kort etter blir han funnet død, og den skyldige er på ingen måte opplagt.

I «Holmes til jul» har McDermid også en hommage til Sherlock Holmes, fortalt av dr. Watson. Han er nå gift med husholdersken Mrs. Hudson, mens Sherlock selv har flyttet fra Baker Street 221 B og gått under jorda. Novellen har for øvrig en original tematikk. Det handler om etterkommere av Stuart-familien som krever tilbake den skotske kronen, med en listig og lystig vri på hva som egentlig skjedde under det fatale skuddet i Sarajevo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.