«Det mest selvopptatte, løgnaktige og feige jeg har lest i år.»
Slik omtales Karl Ove Knausgårds siste aktiviteter, av den svenske journalisten og forfatteren Jesper Huor lørdag.
Det stormer rundt «Min kamp»-forfatteren.
Knausgård dro nylig til Varberg i Sverige og mottok den omstridte Leninprisen.
Både norske og svenske kritikere har problematisert at Knausgård hyllet leninisten og maoisten Jan Myrdal. Myrdal døde i 2020, og Leninprisen er oppkalt etter ham.

Nominert til «Årets verste stemme»
Mistet familien
I et innlegg i den svenske avisa Dagens Nyheter anklages Knausgård for å renvaske en forsvarer av Røde Khmer-regimet i Kambodsja.
Jesper Huor skriver at han mistet både sin far, sine besteforeldre og elleve tanter og onkler i folkemordet i Kambodsja på 70-tallet.
«Jeg kommer aldri til å lære dem å kjenne. Datteren min kommer aldri til å få treffe dem - eller leke med barna og barnebarna de skulle fått», skriver Huor.

I sin takketale i november hyllet Knausgård den kontroversielle forfatteren. Han sa at både Myrdal og kommunisten Lenin må forstås i lys av sin samtid. Knausgård avviste påstandene om at han burde skamme seg.

- Nøyaktig kopi
- Våger ikke
Omtrent hver fjerde innbygger, mellom 1,7 og 3 millioner, døde i masseutryddelsene i Kambodsja på 70-tallet.
«Min far Someth Huor fikk ikke engang fylle 30 år. Jan Myrdal ble derimot 93 år, han levde godt og angret aldri på sitt standpunkt, tvert imot var han stolt», skriver den svenske forfatteren videre.

Huor ønsker ikke å uttale seg om saken overfor Dagbladet og henviser til kritikken:
«I sin lovprisning våger ikke Knausgård å bore i de vanskelige spørsmålene, eller gå i nærkamp med Lenin og Myrdal, ikke på alvor - tvert imot bruker han sine litterære evner til å tåkelegge og skjønnmale seg selv (sitatene er Dagbladets oversettelse, journ.anm.).»

På innsida av «Nytt på nytt»: - Blir røffere
Har ikke svart
Knausgård mottok 100 000 kroner sammen med prisen. Han har bodd i Sverige, men er den første ikke-svenske prisvinneren.
Prisen skal gå til «en forfatter eller kunstner aktiv i Sverige som arbeider i en samfunnskritisk og opprørsk venstreorientert tradisjon».
Dagbladet har uten hell forsøkt å nå Knausgård gjennom Forlaget Oktober.
Forfatteren sa i august at han setter Jan Myrdals verk høyt og at prisen er «dømt til å møte reaksjoner».
- Men å ikke akseptere prisen fordi man er redd for hva noen måtte skrive på sosiale medier, ville ha vært feigt og nokså skammelig, sa Knausgård i en uttalelse til VG og Klassekampen.