Bokanmeldelse: Tore Rem, «Olav V. Krigen 1940-1945»

Kronprinsen som oppnådde lite

Tore Rems andre bind om Kong Olav, er en biografi i særklasse. Om en kronprins som vil så mye, men som ikke får det til. Og som måtte leve med hån og latter fra engelske slektninger.

DEKORERT: Her dekorerer brigadegeneral Owen Summers jr. kronprins Olav med The Legion of Merit Chief Commander under en parade på Slottsplassen, 5. oktober 1945. Foto: Cappelen Damm
DEKORERT: Her dekorerer brigadegeneral Owen Summers jr. kronprins Olav med The Legion of Merit Chief Commander under en parade på Slottsplassen, 5. oktober 1945. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kronprins Olav er i «full uniform» klokka ett natt til 9. april. Han var nylig blitt vekket på Skaugum av sin adjutant, og framsto «myndig og rolig». Var han rustet til oppgaven som ventet?

Forfatter Tore Rem er i hvert fall godt rustet.

I nærmere sju år har han gransket arkivmateriale i Oslo, London og Washington for å finne sannheten om kronprins Olav. Første bind, «Den fremmede» som kom i fjor, beskrev Olavs barndom og ungdom. Bind to, «Krigeren», er viet åra 1940-1945, og kronprinsen er i slutten av 30-åra når 2. verdenskrig starter.

Krigen virket forløsende på Olav, skriver Rem og forteller at kronprinsen i uniform får utløp for oppdemmet virketrang. Olav har «nerver av stål». Han vil om nødvendig reise vestpå og «skyte så mange tyskere som mulig.» Han mener evakuering er flukt og eksil er feighet. Så sier regjering og kongen nei.

Innledningsvis tegner Rem et bilde av en ung mann som i lediggang og mangel på oppgaver etter Krigsskolen, der han var ferdig i 1924, tar alle Forsvarets etter- og videreutdanninger. Kronprinsen var ingen krigshisser, men utviste «forsvarsengasjement» og var, i det minste privat, kritisk til Arbeiderpartiets og især Venstres antimilitaristiske spareprogram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer