La Bohême - eller Oda og jei

Et av hobemens bud lød: «Du skal skrive ditt liv». Det gjorde også Oda Krogh, men hennes manuskript ble visstnok brent etter hennes død. Dette har Ketil Bjørnstad villet bøte på, og han har satt seg ned og skrevet Odas liv - om forholdet til Christian Krogh, Hans Jæger, Jeppe Nilssen, Sigbjørn Obstfekder, Gunnar Heiberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han har forsøkt å gi kvinnens versjon av livet i Kristiania-bohemen etter at mennenes historie er kommet fram.

Det er et fascinerende stoff, en spennende historisk periode og imponerende kvinne Bjørnstad har tatt for seg.

Oda! består av ganske mye diktning, en del dokumentarisk stoff, mange sitater. Den svinger mellom genrene på en underlig måte. Delvis framstår den som en roman om Oda skrevet nær opp til hennes synsvinkel, der fortelleren kryper inn i henne og ser alt med hennes øyne; store avsnitt er ren jeg-fortelling, brev gjengis.

Andre deler er nærmest formet i biografiens stil, der den i ettertid reflekterende forfatter skriver og funderer det som en gang hendte.

Disse sprangene i perspektiv og den medfølgende uklarheten om forholdet mellom datidas refleksjonsnivå og vårt, er ofte forvirrende. Det kan for eksempel føre til at opplysninger som ville være helt unødvendig for Odas samtidige, bryter gjennom for å forklare noe som nåtidens lesere ikke kan ventes å ha kjennskap til. Dermed faller plutselig hele illusjonen av autentisitet sammen i disse avsnittene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer