Anmeldelse: Olga Ravn «Arbeidet mitt»

Lager stor litteratur

I sin prisbelønte roman «Arbeidet mitt» maner den danske forfatteren Olga Ravn fram et angstvekkende og uromantisk bilde på fødsel og morskapets tidligste fase.

FØDSELSDEPRESJON: Den danske forfatteren og forlagsredaktøren Olga Ravn fikk en fødselsdepresjon da hun fikk sitt første barn. I sin siste roman lager hun stor litteratur ut av dette. Foto: Lærke Posselt
FØDSELSDEPRESJON: Den danske forfatteren og forlagsredaktøren Olga Ravn fikk en fødselsdepresjon da hun fikk sitt første barn. I sin siste roman lager hun stor litteratur ut av dette. Foto: Lærke Posselt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Eg skriv frå ein hjernedød stad. Utan mål. Utan samanheng. Utan ære. Det er galskap og blotta kjøt. Det er difor ingen vil lesa bøker av mødrer. Ingen ynskjer å kjenna henne. Å sjå henna verta verkeleg.»

En forfatter og småbarnsmor kommer over en bunke papirer fra da hun gikk gravid og de første to åra inn i sønnens liv. I kjølvannet av fødselen fikk hun angst, kjente seg ensom, og begynte i ei angstgruppe uten at det hadde særlig virkning. Papirbunken bærer preg av å være skrevet mens dette pågikk.

For å beskytte seg mot den vonde erfaringen, forestiller bokas forfatter seg at det er en annen enn henne selv som står bak ordene. Hun kaller henne Anna. Annas fortelling om det krevende livet som mor blir bearbeidet og utfylt i Annas – og Ravns – seineste bok, «Arbeidet mitt». Bokas forfatter er gravid igjen, og om ei uke runder hun siste dag i første trimester.

Imponerende

Samtidig som hun løsriver seg fra seg selv på dette viset, går bokas forfatter i oppløsning. Hun forteller om Anna i tredjeperson, og grunnet rot i papirbunken har det ikke lyktes henne å sortere notatene kronologisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer