Anmeldelse: Jessikka Aro «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden»

Lang tradisjon for løgn

Finske Jessika Aro har opplevd russiske nett-troll på kropp og sjel, men klarer ikke helt å skille snørr fra bart i sitt korstog mot dem.

TROLL I FARTA: President Putin og Jevgenij Prigozjin i et arkivfoto fra 2010. Prigosjin har finansiert russisk nett-troll. Foto: AP / NTB
TROLL I FARTA: President Putin og Jevgenij Prigozjin i et arkivfoto fra 2010. Prigosjin har finansiert russisk nett-troll. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

BOK: Journalist Jessika Aros bok «Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden» som nettopp ble oversatt til norsk, er ei i utgangspunktet urovekkende bok om president Vladimir Putins betalte nettroll. Om hvordan de infiltrerer og forurenser nett-verdenen med løgner og falske profiler.

«Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden»

Jessikka Aro

Sakprosa

Forlag: Mangschou
Oversetter: Lene Stokseth
Utgivelsesår: 2022

Se alle anmeldelser

Det går ut over våre demokratier, som vi så det hittil klareste eksempelet på da Putin-lojale nettroll lyktes i å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Donald Trump vant presidentvalget etter at russiske nettroll spredte falsk og negativ informasjon om Trumps motkandidat Hillary Clinton, mens trollene ga seg ut for å være amerikanere. Alt dette er grundig dokumentert av den amerikanske spesial-etterforskeren Robert Müller.

Løgnfabrikker

Jessikka Aros poeng og historie er om løgnfabrikken i St. Petersburg, som finansieres av Jevgenij Prigozjin, som forfølger og stalker sine fiender på nettet, for å ødelegge dem. At Prigozjin, kjent som Putins kokk, i tillegg finansierer og leder Wagner-gruppa av ekstremt nasjonalistiske leiesoldater i Ukraina og andre steder, fyller ut bildet av en ekte putinist. Aro sier at hun selv ble utsatt for nett-terror, og at dette ble forsterket av nasjonale, finske «troll», som forfulgte og truet henne, slik at hun til slutt valgte å rømme landet.

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Forfatteren Sigbjørn Hølmebakk hadde et navn for dette, lenge før internetts tid. For 60 år siden kalte han, i en kronikk i Dagbladet, en slik forurensing av debatten om Nato og høyre-sidas stempling av Nato-motstandere i Norge, for «brønnpissing». Kronikken ble siden «pensum» i norsk meningsdannelse.

Men det er en annen tid nå. Brønnpissing har fått proporsjoner og konsekvenser som ingen kunne drømme om for 60 år siden. Det er snakk om kaskader av piss som velter inn over oss. Det er ikke lenger bare én brønn som er forurenset, men nettet som forbinder gud og hvermansen renner som kjent over av piss.

TROLLJEGER: Den finske journalisten Jessikka Aro begynte å skrive om russiske nettroll i 2014 - og måtte på et tidspunkt flykte fra Finland. Foto: Nelli Kivinen
TROLLJEGER: Den finske journalisten Jessikka Aro begynte å skrive om russiske nettroll i 2014 - og måtte på et tidspunkt flykte fra Finland. Foto: Nelli Kivinen Vis mer

Ikke særlig overraskende

Dette er selvsagt fordi vi lever i ei tid med sosiale medier, som ikke skiller snørr fra bart, eller gull fra piss. Det er som kjent snarere slik at algoritmene definerer «virkeligheten» på nettet, en «virkelighet» som dedikerte, betalte - eller bare folk med tvilsomme hensikter - kan utnytte til sin fordel. Som blir de fleste andres ulempe, slik Aro viser.

Det er selvsagt grovt utilgivelig, og mye av det kriminelt, det som kommer ut av den russiske løgn-fabrikken i St. Petersburg, og andre troll som forvrenger virkeligheten. Men særlig overraskende er det ikke.

På 1870-tallet forfalsket tsarens hemmelige politi «Sion vises protokoller», en tekst om en jødisk sammensvergelse for å ta over verden. Teksten ble brukt for å legitimere jøde-pogromer. Og sovjettida var fylt av propaganda basert på løgn og forvrengte virkeligheter, lenge før «Fake News» og «alternative fakta» ble begreper i Donald Trumps tid.

Da KGB-mannen Vladimir Putin tok kontroll over den russiske staten for 23 år siden, var det derfor bare et tidsspørsmål før forfalskninger og propaganda igjen skulle komme til å dominere offisiell russisk offentlighet. Han var jo selve inkarnasjonen av dette, med bakgrunn i det hemmelige politiet, og gjenreising av et «Sovjetunionen» - men uten kommunisme - som sitt program.

Organisert stalking

Jessika Aros historie forteller noe om vår tid. Hun dokumenterte faktiske feil og organisert stalking i de store nettsamfunnene, og rapporterte dette til Facebook, Twitter og andre. Hun forlangte at de gjorde noe med det, stort sett uten å få gjennomslag. Finsk politi sa også at det i utgangspunktet var vanskelig for dem å gjøre noe. Men til slutt fikk hun sine verste finske plageånder dømt for å ha forfulgt henne. Det var - tross alt - en stor personlig seier.

Noe boka hennes ikke legger skjul på. Likevel er det en noe insisterende, nesten litt manisk selvopptatt, ved Aros bokprosjekt. For eksempel sto Jessika Aro våren 2015 utenfor løgnfabrikken i St. Petersburg på jobb for for den finske rikskringkasteren YLE. Hun filmet trollene mens de hadde røykepause, uten å få snakke med noen, skriver hun. Men det var ikke vanskeligere enn at for eksempel Dagbladet i juni samme år møtte en som nylig hadde jobbet der. Og som snakket.

Ingen stor sak. Men Aro understreker gjennom hele boka hvor banebrytende hennes arbeid er. Og, ja, hun har vitnet i Den amerikanske kongressen. Men i 2022 er boka likevel litt som å slå inn åpne låvedører.

«Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden»

Kjøp boken

Jessikka Aro ««Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden»»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer