- Vi er det eneste av de fjorten landene som grenser til Russland som aldri har vært i krig med, eller har vært okkupert av dem, sier forfatter Erika Fatland og mener Russland alltid har vært farligst for naboene sine.
- Mens andre stormakter tok kolonier langt unna, var tsar etter tsar opptatt av å utvide Russlands grenser for å gjøre sitt imperium større. Og har man en gang vært erobret, er det en fare for å bli det igjen. Sånn som Ukraina opplever nå.
Fatland befinner seg på øya Principé, en av de to øyene som utgjør øystaten São Tomé og Príncipé utenfor Afrika-kysten, der hun gjør research til ei ny bok om det portugisiske imperiet. Det skal vi komme tilbake til.
For her hjemme er interessen størst for bøkene hun har skrevet om Russlands grenseland. Forlaget melder at de har gått tomme både for «Grensen» og «Sovjetistan», og er i ferd med å trykke opp flere. Også amerikanske og europeiske aviser har nevnt bøkene hennes som litteratur å gripe fatt i hvis man ønsker å forstå mer av hva som i dag skjer i Ukraina og Russland.
Forfatteren selv er glad for interessen, men lei seg for bakgrunnen til at bøkene stadig er så aktuelle. I 2015 og 2016 reiste hun gjennom alle Russlands naboland, og skrev om menneskene hun møtte og historien som omhyller dem i boka «Grensen». Putins trang til å ekspandere, hadde allerede begynt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger