Anmeldelse: Ingvild H. Rishøi, «Stargate. En julefortelling»

Leverer rein julemagi

Det drysser juleglitter av Ingvild H. Rishøis nye bok om en tøff barndom og ei juletid vi seint vil glemme.

STJERNEFORFATTER: Ingvild H. Rishøi er nå ute med en kortroman som har fått tittelen «Stargate. En julefortelling». Den er allerede nominert til Brageprisen. Foto: NTB
STJERNEFORFATTER: Ingvild H. Rishøi er nå ute med en kortroman som har fått tittelen «Stargate. En julefortelling». Den er allerede nominert til Brageprisen. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingvild H. Rishøi begår glimrende balansekunst i kortromanen «Stargate. En julefortelling». Gjennom blikket til ti år gamle Ronja skildrer forfatteren en tragisk oppvekst – men ved hjelp av Ronjas livlige fantasi greier hun å gjøre romanen til en magisk julefortelling.

Rishøi er forfatter og journalist og har noen imponerende litterære utgivelser å vise til. Som første debutant fikk hun boka si som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og hun har vunnet både Brageprisen og Sultprisen. Med «Stargate. En julefortelling» imponerer hun igjen, og boka ble akkurat nominert til Brageprisen.

På sporet av barnearbeid

Ronja bor på Tøyen sammen med sin seks år eldre søster Melissa og sin alkoholiserte, arbeidsløse far. Faren vanker ofte på den brune puben Stargate. Han tar gjerne med seg fremmede hjem, og når Ronja skal på skolen dagen etter, sover han på sofaen eller på gulvet. Han får seg jobb på et grantreutsalg, men får sparken, og Melissa overtar for ham. Etter kort tid slenger Ronja seg med, noe som setter i gang en rekke forviklinger. Barnearbeid er ulovlig, og det at Ronja tilbringer så mye tid på utsalget, setter den uvennlig innstilte sjefen på sporet av at noe ikke stemmer på hjemmefronten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer